Méry: Nedá sa spoľahnúť na jednotné rozhodovanie ÚVO, treba to zmeniť

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 15:38 • 2 min
Méry: Nedá sa spoľahnúť na jednotné rozhodovanie ÚVO, treba to zmeniť

BRATISLAVA - Na svojom terajšom pôsobisku, ministerstve dopravy, sa stretáva s verejným obstarávaním a jeho kontrolou a trápi ho, že sa nedá spoľahnúť na jednotný názor Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Takto zhodnotil jeden z dôvodov svojej kandidatúry na predsedu úradu Juraj Méry.

slovakia

left justify in out

"Toto bol jeden z dôvodov, prečo som si povedal, že to treba skúsiť a ten úrad posunúť dopredu, aby sme sa na neho vedeli všetci spoľahnúť," konštatoval po dnešnom verejnom vypočutí vládou.

 

Zmenu fungovania ÚVO chce dosiahnuť v štyroch oblastiach. Prvou z nich je zjednodušenie verejného obstarávania. Nie je totiž napríklad mysliteľné, aby každý starosta ovládal celý zákon o verejnom obstarávaní. "Treba zjednodušiť život bežným ľuďom," zdôraznil. Verejné obstarávanie podľa neho zjednodušuje napríklad aj systém elektronického trhoviska.

 

Odborná verejnosť má podľa Méryho malú právnu istotu v rozhodovaní ÚVO, preto má úrad aj nízku dôveryhodnosť. Táto oblasť by sa preto tiež mala zmeniť. Do budúcnosti by kládol tiež väčší dôraz na kvalitatívne kritéria pri verejnom obstarávaní. "Nie je pravda, že najlacnejšie je najlepšie," myslí si. Jeho ambíciou je preto rozšírenie používania pravidla ekonomicky najvýhodnejšej ponuky.

 

Štvrtou kľúčovou oblasťou je podľa Méryho elektronické obstarávanie. Ide o povinnosť, ktorú stanovujú európske pravidlá ako povinnú už od jesene 2018. "Musí byť prístupné a jednoduché pre všetkých užívateľov," zdôraznil kandidát. Úlohou ÚVO podľa neho nie je len kontrola a sankcionovanie, ale účastníkom verejného obstarávania musí pomáhať aj svojou metodikou a osvetou.

 

V reakcii na viaceré novinárske otázky o možnom prepojení na koaličnú stranu Most-Híd Méry zdôraznil, že bol a naďalej bude nestranný. "Zárukou je moja osoba. Pôsobím v súčasnosti na ministerstve dopravy, v minulosti som pôsobil v Slovenskej pošte aj za jednofarebnej vlády Smeru. Nevidím to prepojenie, že by som mal byť nominantom jednej strany," argumentoval.

 

Zároveň pripustil, že sa pred pár dňami stretol s predsedom Mostu-Híd Bélom Bugárom, ktorý ho požiadal o vysvetlenie jeho projektu a vízie rozvoja ÚVO.

 

"Nekonzultoval som prípravu materiálu s pánom Bugárom, pripravoval som ho s odborníkom na verejné obstarávanie. Stretli sme sa, aby si on vyjasnil otázky, ako to myslím, čo mám napísané," priblížil.

 

Na tomto stretnutí bola podľa neho aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Bugár mu však podľa jeho slov nič neprisľúbil. "Nie som kandidátom Mostu-Híd ani pána Bugára," zdôraznil Méry.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies