Merkúr je v najlepšej pozícii na večerné pozorovanie v tomto roku

NETKY.SK • 21 Máj 2020, 12:08 • 2 min
Merkúr je v najlepšej pozícii na večerné pozorovanie v tomto roku

BRATISLAVA - Priaznivci nočnej oblohy budú môcť využiť posledné májové dni na pozorovanie planéty Merkúr. Tá je koncom mesiaca v najlepšej pozícii na večerné pozorovanie v tomto roku.

slovakia

left justify in out

Merkúr je najmenšia planéta Slnečnej sústavy, ktorá obieha najbližšie k Slnku. Počas svojho obehu je dostatočne jasný na to, aby bol viditeľný.

 

Podľa Jána Svoreňa z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) ho však aj napriek tomu väčšina ľudí nikdy nevidela.

 

 

"Traduje sa legenda, podľa ktorej ani Mikuláš Kopernik túto planétu nikdy nevidel. Dôvodom je to, že ako vnútorná planéta (voči Zemi) sa uhlovo nikdy nevzdiali od Slnka viac ako 28 stupňov. Takže aj po západe alebo pred východom Slnka je takmer stále v súmraku na prežiarenej oblohe," vysvetlil astronóm.

V poslednej dekáde mája ale budú najlepšie podmienky pre pozorovanie Merkúru. "Merkúr dosiahne jasnosť najjasnejších hviezd (nultú magnitúdu) a bude zapadať až dve hodiny po západe Slnka. Sú to najlepšie večerné pozorovacie podmienky v roku 2020. A navyše ho bude možné na oblohe ľahko nájsť, keďže 22. mája po západe Slnka bude Merkúr len 1,2 stupňa vľavo od jasnej Venuše a 24. mája bude v blízkosti aj úzky kosáčik Mesiaca len pár dní po nove," uzavrel Svoreň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona