Merkelovú znepokojuje možnosť zániku dohody TPP

NETKY.SK • 23 November 2016, 11:51 • 2 min
Merkelovú znepokojuje možnosť zániku dohody TPP

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila v stredu znepokojenie nad možnosťou krachu Dohody o transpacifickom partnerstve (TPP), ktorú chce vypovedať novozvolený americký prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

V prejave pred poslancami nemeckého parlamentu Merkelová Trumpa priamo nespomenula, pričom uviedla, že vyhliadky na koniec dohody ju netešia. Alternatívou k dohode o voľnom obchode medzi 12 štátmi regiónu východnej Ázie a Tichomoria vrátane USA, Japonska a Mexika sú nové obchodné zmluvy, ktoré však budú obsahovať nižšie štandardy, povedal kancelárka.

 

"Poviem to úprimne: neteší ma, že Dohoda TPP sa pravdepodobne nestane skutočnosťou. Neviem, komu to bude na prospech... Viem iba jedno: budú iné obchodné dohody a v nich nebudú tie štandardy, aké sú v tejto dohode a v Dohode o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), v ktorú dúfame," povedala Merkelová v Bundestagu.

 

Dezignovaný americký republikánsky prezident Donald Trump v pondelok oznámil, že v prvý deň svojho funkčného obdobia nariadi stiahnutie Spojených štátov z dohody TPP. Plánovanú obchodnú dohodu označil za "potenciálnu katastrofu" pre USA. Namiesto nej prisľúbil "spravodlivé, bilaterálne obchodné dohody, ktoré prinavrátia Amerike pracovné miesta a priemyselné odvetvia". Vystúpenie z TPP je jedným z Trumpových predvolebných sľubov. Táto obchodná dohoda bola ústredným bodom agendy odchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý ňou chcel posilniť väzby medzi USA a ázijsko-tichomorským regiónom. Novozvolený prezident Trump odmieta aj vstup svojej krajiny do nových obchodných paktov, akým je pripravovaná Dohoda o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) medzi USA a Európskou úniou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona