Merkelovú šokovali zásahy v Turecku

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 14:50 • 2 min
Merkelovú šokovali zásahy v Turecku

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová je podľa vlastných slov "šokovaná" brutálnymi zákromi tureckej polície voči demonštrantom protestujúcim proti vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa nej boli zákroky tureckých bezpečnostných síl "príliš tvrdé".

slovakia

left justify in out

 "Boli tam hrozné zábery, na ktorých bolo vidieť, že prístup bol podľa mojej mienky príliš tvrdý," povedala šéfka nemeckej vlády v rozhovore pre komerčnú stanicu RTL. "To, čo sa deje v tejto chvíli v Turecku sa nezhoduje so slobodou zhromažďovania, slobodou vyjadrovania," dodala.

Turecká polícia v sobotu večer opäť tvrdým spôsobom rozohnala demonštráciu na istanbulskom námestí Taksim. Urobila tak po tom, ako dal premiér Recep Tayyip Erdogan aktivistom ultimátum na opustenie parku Gezim, ktorý sa stal epicentrom celoštátnych protestov. Tisícky prevažne mladých Turkov museli opustiť svoje stany a utiecť pred kúdolmi slzotvorného plynu. Park následne policajti vyčistili aj s pomocou buldozérov. Oficiálni zástupcovia demonštrantov označili zásah za "brutálny" a jeho výsledkom sú údajne stovky zranených. Erdogan ešte v nedeľu zákrok obhajoval, keď vyhlásil, že "vyčistenie parku" bolo jeho "povinnosťou".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona