Merkelovej vyzývateľ Schulz žiada o predvolebný pakt férovosti

NETKY.SK • 29 Január 2017, 18:00 • 2 min
Merkelovej vyzývateľ Schulz žiada o predvolebný pakt férovosti

BERLÍN - Kandidát nemeckých sociálnych demokratov na spolkového kancelára Martin Schulz dnes uviedol, že požiada všetky politické strany o súhlas s "paktom férovosti" pre predvolebnú kampaň pred tohtoročnými parlamentnými voľbami. Cieľom je zabrániť invektívam, aké sa objavili v USA počas vlaňajšej kampane.

slovakia

left justify in out

Bývalý predseda Európskeho parlamentu zdôraznil, že sa nebude vyhýbať debatám s politickými oponentmi, avšak falošné správy o kandidátoch, osočovanie a štvanie na sociálnych sieťach musí byť zastavené.

 

"Čo sme videli minulý rok počas predvolebnej kampane v Spojených štátoch, nedostatok slušnosti v debatách, to ma hlboko šokovalo," povedal Schulz. "Otvorilo to nezhody a zničilo veľa v krajine, ktorá kedysi symbolizovala slobodu a toleranciu. To sa v našom Nemecku nesmie stať," dodal s tým, že politické výmeny názorov by nemali viesť k sporom, výsmechu, nevraživosti alebo pohŕdaniu.

 

Schulz vystúpil s prejavom na zasadnutí predsedníctva Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) po tom, ako ho jeho členovia jednohlasne nominovali ako kandidáta na post kancelára i nového predsedu strany. Rozhodnutie musí potvrdiť zjazd SPD, ktorý sa bude konať 19. marca.

 

Schulz tak bude v parlamentných voľbách 24. septembra hlavným vyzývateľom kancelárky Angely Merkelovej, líderky Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), ktorá vládne spoločne s SPD v tzv. veľkej koalícii.

 

Podľa aktuálneho prieskumu berlínskeho inštitútu Infratest dimap má Schulz v súčasnosti rovnakú podporu verejnosti ako Merkelová. Po návrate z európskej do nemeckej politiky však musí voličom ešte bližšie predstaviť svoje vnútropolitické postoje. Samotná SPD by mala svoj volebný program uzavrieť až v máji.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona