Merkelovej strana čelí kritike za prijatie finančného daru 690-tisíc od BMW

NETKY.SK • 16 Október 2013, 06:21 • 2 min
Merkelovej strana čelí kritike za prijatie finančného daru 690-tisíc od BMW

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v utorok stala terčom kritiky po tom, ako vyšlo najavo, že jej konzervatívna Kresťanskodemokratická únia (CDU) prijala finančné dary vo výške 690.000 eur od rodiny previazanej s vedením automobilky BMW. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Detaily o troch daroch od členov rodiny Quandtovcov sa objavili na oficiálnej webovej stránke nemeckého parlamentu v čase, keď sa Berlín snaží zabrániť, aby Európska únia (EÚ) prijala prísnejšie normy pre hladinu výfukových emisií. Podľa zmienenej stránky ide o najväčší dar pre politickú stranu za tento rok.

Financie boli darované CDU po tom, ako sa Nemecku v pondelok na stretnutí ministrov životného prostredia krajín EÚ podarilo dosiahnuť odklad rozhodnutia o nových emisných normách. Nemecký parlament potvrdil, že Johanna Quandtová a jej deti Stefan a Susanne 9. októbra darovali strane po 230.000 eur každý.

Rodina vlastní takmer 50-percentný kapitálový podiel v bavorskej automobilke so sídlom v Mníchove, ktorá je svetovým lídrom vo výrobe luxusných osobných vozidiel. V reakcii na kritiku strana vyhlásila, že Quandtovci sú jej dlhoročnými podporovateľmi. "Dary nemajú žiadnu spojitosť s jediným politickým rozhodnutím," uviedla CDU.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona