Merkelovej spojenec varuje SPD pred priateľským prístupom voči Rusku

NETKY.SK • 23 November 2014, 09:29 • 2 min
Merkelovej spojenec varuje SPD pred priateľským prístupom voči Rusku

BERLÍN - Nemecká Sociálnodemokratická únia (CSU) varovala ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera a jeho sociálnych demokratov (SPD) pred pokračovaním v priateľskom prístupe voči Rusku pri riešení ukrajinskej krízy.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre spravodajský magazín Der Spiegel to uviedol vodca bavorskej CSU Horst Seehofer. Steinmeiera v ňom Seehofer označil za citlivého diplomata a uviedol, že aj CSU si želá dialóg s Ruskom. Upozornil však, že minister robí vlastnú diplomaciu popri politickej línii presadzovanej kancelárkou Angelou Merkelovou, čo by podľa Seehofera mohlo byť veľmi nebezpečné.

Seehoferovo vyhlásenie sa objavilo len niekoľko dní po tom, ako Matthias Platzeck, predseda nemecko-ruskej podnikateľskej a obchodnej loby a niekdajší šéf SPD, odporučil, aby Západ uznal anexiu Krymského polostrova k Rusku, aby si ruský prezident Vladimir Putin "zachoval tvár".

Agentúra Reuters pripomína, že Platzeck je prvým vysokopostaveným Nemcom, ktorý prišiel s takýmto návrhom. Steinmeier ho odmietol.

Seehofer uviedol, že niektorí členovia CSU tiež vystupujú za priateľskejší prístup k Rusku, ale on sa snaží udržať ich "na uzde". Podotkol však, že je to čoraz ťažšie vzhľadom na protirečivé signály, ktoré vysiela SPD.

Zdôraznil, že západné krajiny musia byť jednotné a nemecká vláda by tiež mala hovoriť "jedným hlasom". Seehofer uviedol, že téme Ukrajiny bude na budúci utorok venované zasadnutie koaličnej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies