Merkelovej imigračnú politiku podporilo na summite najmenej 14 štátov

NETKY.SK • 30 Jún 2018, 14:37 • 2 min
Merkelovej imigračnú politiku podporilo na summite najmenej 14 štátov

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová navrhuje, aby migrantov, ktorí boli zaregistrovaní v iných krajinách EÚ, ale dostali sa do Nemecka, umiestňovali v dočasných "zberných centrách".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v sobotu agentúra DPA, ktorá sa odvolala na Merkelovej list adresovaný predsedom politických strán tvoriacich nemeckú vládnu koalíciu - Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Merkelová v liste prezentuje výsledky rokovaní summitu EÚ venované práve otázkam obmedzenia migrácie.

 

V dokumente sa píše, že najmenej 14 členských štátov EÚ ubezpečilo Merkelovú o svojej pripravenosti podporiť jej prisťahovaleckú politiku a zapojiť sa do snáh o čo najrýchlejší návrat migrantov do krajín, kde boli zaregistrovaní.

 

Rozhlasová stanica Deutsche Welle spresnila, že túto podporu vyslovila trojica krajín z Vyšehradskej štvorky Maďarsko, Poľsko a Česko, ako aj Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Portugalsko a Švédsko.

 

Agentúra DPA dodala, že Merkelová v piatok absolvovala telefonické rozhovory s predsedami koaličných strán.

Lídri EÚ dosiahli v piatok na summite v Bruseli dôležitú dohodu o migrácii. Štáty EÚ budú môcť na svojom území zriadiť migračné hot-spoty, v ktorých sa má operatívne určiť, ktorý migrant zachránený na mori má nárok na azyl a ktorý bude vrátený do vlasti.

 

Z Talianska, ktoré čelí najväčšiemu náporu migrantov, si jednotlivé krajiny majú prisťahovalcov preberať na dobrovoľnej báze, teda bez vytyčovania kvót.

EÚ bude okrem toho pracovať aj na koncepte vzniku centier mimo Európy - pravdepodobne v severnej Afrike -, do ktorých by mali byť prepravovaní migranti zachránení na mori a v spolupráci s medzinárodnými organizáciami by sa potom rozhodovalo, ktorý z nich bude mať nárok na azyl a môže byť prevezený do Európy. Ekonomickí migranti budú repatriovaní.

 

Medzi prioritami migračnej politiky EÚ sa v záverečnom dokumente uvádza aj nutnosť navýšiť objem financií pre operácie, ktorých cieľom je brániť ilegálnemu prenikaniu migrantov do krajín EÚ, a poskytnúť finančnú podporu analogickým aktivitám na území Turecka a v štátoch Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies