Merkelovej CSU opäť vyhrala voľby v Bavorsku

NETKY.SK • 16 September 2013, 07:02 • 2 min
Merkelovej CSU opäť vyhrala voľby v Bavorsku

BERLÍN - Bavorská Kresťanská sociálna únia (CSU), ktorá je sesterskou stranou Kresťansko-demokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, v nedeľňajších regionálnych voľbách jednoznačne zvíťazila.

slovakia

left justify in out

V bavorskom regionálnom parlamente bude mať pravdepodobne dokonca absolútnu väčšinu, keďže získala 49-percentnú podporu. Vyplýva to z neúplných výsledkov zverejnených v štátnej televízii. CSU vládne Bavorsku nepretržite už 56 rokov. V uplynulých voľbách v roku 2008 získala 43 percent hlasov, keď prišla o absolútnu väčšinu. Takmer 10 miliónov oprávnených voličov sa prevažne hlási ku kresťanstvu. Región je jedným z najbohatších v celej krajine a je domovom automobiliek BMW, Audi ako aj technologického gigantu Siemens. Nezamestnanosť tam dosahuje len 3,8 percenta, zatiaľ čo v celom Nemecku je to takmer 7 percent. 

Úspech CSU prichádza pred blížiacimi sa voľbami do celoštátneho parlamentu naplánovaných na koniec 22. septembra. Súčasná koalícia nemeckej kancelárky podľa posledných prieskumov s najväčšou pravdepodobnosťou zostane pri moci aj po nich. Merkelovej Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) a jej koaličných slobodných demokratov z FDP by volilo celkovo 47 percent. Zatiaľ čo víťazstvo CDU/CSU je prakticky isté, nie je jasné, či sa FDP dostanú do parlamentu. V ich vypadnutie z Bundestagu dúfajú sociálni demokrati z SPD. Ich podpora v kombinácii so stranou Zelených a krajnými ľavičiarmi dosahuje takmer rovnaké čísla ako CDU a FDP dokopy. Merkelová by však mala zostať kancelárkou aj preto, že jej dôveruje takmer 70 percent obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona