Merkelovej CDU v Berlíne dovládla, zrejme vznikne trojkoalícia SPD s Ľavicou a Zelenými

NETKY.SK • 19 September 2016, 13:24 • 2 min
Merkelovej CDU  v Berlíne dovládla, zrejme vznikne trojkoalícia SPD s Ľavicou a Zelenými

BERLÍN - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá zvíťazila v nedeľňajších krajinských voľbách v Berlíne, v nemeckom hlavnom meste pravdepodobne utvorí trojkoalíciu so stranami Ľavica a Zelení, uviedla dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

SPD získala v berlínskych voľbách 21,6 percenta hlasov, pričom si napriek víťazstvu pohoršila až 6,7 percenta oproti posledným krajinským voľbám z roku 2011.

 

Horšie dopadol aj jej doterajší koaličný partner v nemeckej metropole, Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej. Tá síce skončila na druhom mieste, no klesla na 17,6 percenta, a získala tak o 5,7 percenta hlasov menej než v ostatných voľbách. Výsledok okrem iného znamená, že vláda dvojkoalície týchto strán už v hlavnom meste pokračovať nebude.

Na treťom mieste skončila po nedeľnom hlasovaní v Berlíne strana Ľavica (15,6 percenta), nasledujú Zelení (15,2), Alternatíva pre Nemecko (AfD; 14,2) a Slobodná demokratická strana (FDP; 6,7 percenta).

 

Množstvo voličov sa v nedeľnom hlasovaní rozhodlo pre ľavicovejšie alebo naopak pravicovejšie strany, približuje AP. Do krajinského parlamentu sa poľahky dostala tiež AfD. Táto euroskeptická a protimigračná strana má už zastúpenie v parlamentoch desiatich nemeckých spolkových krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies