Merkelovej CDU prepadla vo voľbách v Meklenbursku-Predpomoransku: Masaker motorovou pílou

NETKY.SK • 5 September 2016, 13:52 • 2 min
Merkelovej CDU prepadla vo voľbách v Meklenbursku-Predpomoransku: Masaker motorovou pílou

BERLÍN - Víťazom nedeľňajších volieb v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko sa stali napriek stratám sociálni demokrati (SPD). Ich koaličný partner, Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, sa prepadla až za pravicovo-populistickú Alternatívu pre Nemecko (AfD). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov zverejnených v noci na dnes, o ktorých informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

AfD, ktorá vznikla iba pred troma rokmi, sa tak dostala už do parlamentu deviatej nemeckej spolkovej krajiny. So ziskom 20,8 percenta hlasov obsadí v krajinskom sneme v Meklenbursku-Predpomoransku (Landtag) 18 kresiel.

 

SPD zostala v tejto spolkovej krajine na severovýchode Nemecka najsilnejšou stranou, keď získala 30,6 percenta hlasov. Je to síce menej ako v roku 2011 (35,6 percenta), zároveň však viac, ako predpovedali všetky prieskumy. CDU dalo svoj hlas 19 percent voličov (2011: 23 percent).

 

Doterajšia krajinská koalícia SPD a CDU bude môcť napriek poklesu podpory oboch strán pokračovať ďalších päť rokov, keďže v 71-miestnom krajinskom sneme (Landtag) obsadia spolu 42 kresiel (26+16).

 

Krajinský premiér Erwin Sellering (SPD) však zatiaľ nepotvrdil, či sa bude znova snažiť o vládnutie s CDU. Do úvahy prichádza aj spojenie so stranou Ľavica, ktorá dostala 13,2 percenta hlasov (2011: 18,4) a bude mať 11 mandátov.

 

Zelení po výsledku 8,7 percenta z predošlých volieb tentoraz klesli pod päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu (3,9 percenta). Krajne pravicová Národnodemokratická strana Nemecka (NPD) rovnako "vypadla" z krajinského snemu, posledného, v ktorom ešte mala poslancov (pokles zo 6,0 na 3,0 percenta).

 

Účasť voličov dosiahla 61,6 percenta a bola o výrazne vyššia ako v roku 2011 (51,5 percenta).

 

Výsledok CDU je každopádne ranou pre Merkelovú, ktorá má v Meklenbursku-Predpomoransku svoj volebný obvod (Stralsund). Generálny tajomník CDU Peter Tauber vyhlásil, že "trpké" straty ich strany možno pripísať rozsiahlej "nespokojnosti a protestu" proti Merkelovej rozhodnutiu ponechať nemecké hranice otvorené pre utečencov.

 

Podľa predsedníčky AfD Frauke Petryovej je za úspechom jej strany to, že občania Meklenburska-Predpomoranska už tradičným stranám neveria, že sú schopné robiť politiku pre občanov. Svoju úlohu zohrala aj Merkelovej "katastrofálna utečenecká politika", povedala Petryová pre verejnoprávnu televíziu ZDF.

 

Predvolebnú kampaň poznamenala predovšetkým problematika utečencov, hoci počet novo prichádzajúcich žiadateľov o azyl v Nemecku tento rok v porovnaní s vlaňajšom prudko klesol a v Meklenbursku-Predpomoransku ich je len niekoľko tisíc.

 

Iba dva týždne po Meklenbursku-Predpomoransku sa uskutočnia parlamentné voľby aj v hlavnom meste Berlín. Obe hlasovania sú považované za test pred budúcoročnými februárovými voľbami spolkového prezidenta a septembrovými voľbami nového Spolkového snemu (Bundestag).

 

 

Reakcie médií na prehru CDU:

 

Süddeutsche Zeitung: "Ak máte radi vzrušenie, dá sa to, čo doteraz AfD napáchala v nemeckej straníckej demokracii, opísať ako masaker motorovou pílou: Z CDU, SPD a Ľavice vyrezala celé kusy. Ale nie je to horor. Je to výzva stranám, ktoré prišli o časť voličov, aby boli lepšie, jasnejšie a rozlíšiteľnejšie. Nemecká demokracia už v poriadku prežila viacero údajných hororov,"

 

Frankfurter Rundschau: "Tí presvedčení, ustráchaní a frustrovaní to znova urobili, tentoraz v Meklenbursku-Predpomoransku. V Alternatíve pre Nemecko zvolili neliberálnu, ženám a cudzincom nepriateľskú stranu a dopomohli jej tak po deviaty raz do jedného z krajinských snemov."

 

Westdeutsche Allgemeine Zeitung: "Po volebnom výsledku v jej domácom Meklenbursku-Predpomoransku to bude pre kancelárku Angelu Merkelovú ešte menej príjemné. Katastrofálny výsledok CDU a veľká podpora pre AfD na ňu zvýši najmä v jej vlastnej strane výrazne tlak."

 

Stuttgarter Zeitung: "Utečenecká politika Merkelovej zneistila toľko ľudí, že pôsobí ako hnojivo na rast AfD."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies