Merkelovej CDU dosiahla v prieskume INSA historicky najslabšiu podporu

NETKY.SK • 11 Október 2016, 10:57 • 2 min
Merkelovej CDU dosiahla v prieskume INSA historicky najslabšiu podporu

BERLIN - Podpora konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) kancelárky Angely Merkelovej klesla prvýkrát pod hranicu 30 percent. Ukázal to dnes prieskum inštitútu INSA, ktorého výsledky zverejnil denník Bild. Podpora Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá je koaličným partnerom CDU, rok pred parlamentnými voľbami v Nemecku mierne vzrástla.

slovakia

left justify in out

Podpora Merkelovej CDU klesla o pol percenta - na 29,5 percenta -, čo je najnižšia úroveň, akú kedy táto strana v prieskumoch inštitútu INSA dosiahla.

 

Podpora SPD, naopak, o jedno percento vzrástla, a to na 22 percent: naďalej však výrazne za CDU zaostáva. Podpora protiimigrantsky zameranej Alternatívy pre Nemecko (AfD) zostala bezo zmeny na 15 percentách.

 

Merkelovej popularita klesla po tom, ako vlani vyhlásila politiku otvorených dverí pre migrantov. V ostatných mesiacoch však začala svoju stratu vyrovnávať. Všeobecne sa očakáva, že sa bude vo voľbách v septembri 2017 uchádzať o štvrtý termín vo funkcii.

 

AfD uspela tento rok v krajinských voľbách a prieskumy verejnej mienky ukázali, že Merkelovej pravoľavá vládna koalícia mnohých voličov sklamala.

Preferovaný partner SPD, Zelení, získal v danom prieskume 11 percent, čo predstavuje polpercentný pokles, a radikálna Ľavica (Die Linke), považovaná za možného partnera SPD, zostala bezo zmeny na 12 percentách.

 

"Nemecko očakávajú najvzrušujúcejšie voľby v jeho dejinách," povedal Bildu šéf inštitútu INSA Hermann Binkert.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies