Merkelovej a Schäublemu sa nepáčia vyhlásenia Draghiho

NETKY.SK • 31 August 2014, 16:14 • 2 min
Merkelovej a Schäublemu sa nepáčia vyhlásenia Draghiho

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová je vraj "nešťastná" zo zmeny postoja prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, ktorý navrhuje uprednostniť stimuly na podporu ekonomiky pred úspornými opatreniami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na článok v najnovšom vydaní nemeckého týždenníka Der Spiegel.

slovakia

left justify in out

Týždenník bez uvedenia zdroja napísal, že Merkelová aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vytkli prezidentovi ECB jeho vyhlásenia na konferencii centrálnych bankárov v americkom Jackson Hole minulý týždeň 22. augusta.
      

Draghi na konferencii povedal, že pre politiku ako celok by bolo užitočnejšie, keby v nej fiškálna politika spolu s menovou politikou ECB hrali väčšiu úlohu. Podľa nemeckého týždenníka Merkelová chce teraz vedieť, či sa ECB rozhodla zmeniť svoj názor a ustúpiť od presadzovania úsporných opatrení v eurozóne, ktoré podporuje najmä Nemecko.
      

Der Spiegel ďalej uvádza, že Draghi obhajoval svoj prejav v Jackson Hole. Bol vraj myslený tak, že po znížení úrokových sadzieb ECB na historické minimum a napumpovaní peňazí do ekonomiky na podporu jej zotavovania považuje teraz fiškálne stimuly za spôsob, ako pomôcť hospodárstvu a podporiť reformy.
      

Niektoré krajiny eurozóny na čele s Talianskom a Francúzskom, ktorým sa nedarí plniť fiškálne ciele tak, ako sa dohodli s Európskou úniou, už dlhšie presadzujú zmiernenie úsporných opatrení a podporu hospodárskeho rastu. Tvrdia, že potrebujú najskôr dosiahnuť oživenie ekonomiky, aby mohli stlačiť schodky v rozpočte a štátne dlhy na povolenú úroveň. Talianska ekonomika sa pritom v 2. kvartáli prepadla do recesie a francúzska v 2. štvrťroku opäť stagnovala, už druhý kvartál po sebe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies