Merkelová: Zrušenie sankcií bude možné len v prípade naplnenia dohody z Minska

NETKY.SK • 8 Január 2015, 16:10 • 2 min
Merkelová: Zrušenie sankcií bude možné len v prípade naplnenia dohody z Minska

BERLÍN - Sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s intervenciou na východnej Ukrajine bude možné zrušiť len v prípade, ak dôjde k plnej implementácii dohody z Minska, ktorú v septembri podpísali vláda v Kyjeve a proruskí separatisti.

slovakia

left justify in out

"Musí dôjsť k úplnej implementácii minskej dohody skôr, než sa bude dať povedať, že sankcie možno odvolať," uviedla Merkelová v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom. 

 

Súčasne sa ale vyjadrila skepticky o možnosti zrušenia samostatného balíka sankcií uvalených na Rusko kvôli anektovaniu ukrajinského polostrova Krym. O tom by bolo podľa nej možné uvažovať len v prípade odvolania anexie. "V tomto smere mám len malú nádej," povedala kancelárka. 

 

Na stretnutí v Berlíne premiér Jaceňuk prezentoval Merkelovej reformné plány svojej vlády. Podľa kancelárky zneli jeho vyjadrenia presvedčivo.

 

Šéfka nemeckej vlády na tlačovej konferencii zdôraznila, že až v najbližších dňoch sa rozhodne o tom, či sa uskutoční navrhovaná schôdzka v tzv. normandskom formáte (za účasti lídrov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka). Stretnutie by sa malo uskutočniť 15. januára v kazašskej Astane. 

 

Svoju účasť zatiaľ oficiálne potvrdil len ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podľa Merkelovej na príprave zamýšľanej schôdzky v súčasnosti pracujú šéfovia diplomacií štvorice krajín. Sú však potrebné ešte ďalšie rozhovory, ktoré by mali vyjasniť, či k stretnutiu skutočne dôjde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies