Merkelová zopakovala Gülovi odmietavé stanovisko k vstupu Turecka do EÚ

NETKY.SK • 21 September 2011, 16:50 • 2 min
Merkelová zopakovala Gülovi odmietavé stanovisko k vstupu Turecka do EÚ

Merkelová zopakovala Gülovi odmietavé stanovisko k vstupu Turecka do EÚ

slovakia

left justify in out

img

Ani kontroverzná otázka vstupu Turecka do Európskej únie nechýbala dnes pri stretnutí nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s tureckým prezidentom Abdullahom Gülom v Berlíne. Obe strany zopakovali však aj pri tejto príležitosti už známe stanoviská.
Nemecko, ako podčiarkla Angela Merkelová, ponúka Ankare namiesto plnoprávneho členstva v únii istý druh strategického partnerstva. Turecká strana to však odmieta a naďalej usiluje o plnoprávne členstvo v EÚ, potvrdil najvyšší turecký predstaviteľ.
Kancelárka na schôdzke zdôraznila, že Turecko je mimoriadne dôležitým partnerom a EÚ musí nájsť vhodný spôsob, respektíve prostriedky na budovanie čo najužších vzťahov s Ankarou.
Angela Merkelová netajila pri stretnutí s Abdullahom Gülom znepokojenie v súvislosti s aktuálnym napätím v turecko-izraelských vzťahoch.
Ako vyplýva z informácií, ktoré nemecká tlačová agentúra DPA získala z vládnych zdrojov, obe strany prerokovali širokú paletu bilaterálnych otázok, ale hovorili aj o najnovšom vývoji na severe Afriky a v arabskom svete.
Popoludní zavítal Gül v sprievode nemeckého prezidenta Christiana Wulffa do jeho rodiska Osnabrücku, aby mu tak oplatil návštevu vo svojom rodisku Kayseri počas Wulffovej návštevy krajiny polmesiaca.
Návštevu štátnikov, ktorých vítali v meste početní občania, ale aj kurdskí demonštranti, poznamenala správa o teroristickom útoku v Ankare. Na osnabrückej radnici vyjadril Gül poľutovanie nad dôsledkami činu, spoluúčasť pozostalým obetí i príbuzným zranených. Súčasne ostro odsúdil akúkoľvek formu teroru.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies