Merkelová žiada férovejšie rozdelenie utečencov v Európe

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 06:48 • 2 min
Merkelová žiada férovejšie rozdelenie utečencov v Európe

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová žiada primeranejšie rozdelenie utečencov v Európe. Dublinská dohoda, stanovujúca kritériá, na základe ktorých sa určí krajina EÚ zodpovedná za preskúmanie žiadosti o azyl, už nezodpovedá súčasnej situácii, uviedla v dnešnom tradičnom "letnom interview" pre verejnoprávnu televíziu ARD.

slovakia

left justify in out

Štáty Európskej únie musia podľa Merkelovej dospieť k spravodlivému rozdeleniu bremena, pokiaľ ide o prijatie utečencov. V súvislosti s nadchádzajúcimi rokovaniami ministrov vnútra EÚ o tejto téme kancelárka dodala: "Rozhovory neprebiehajú vôbec tak zle," citovala ju tlačová agentúra DPA.

 

Šéfovia rezortov chcú v pondelok v Bruseli rozhodnúť o prerozdelení približne 60.000 utečencov v Európe, okrem iného s cieľom zmierniť záťaž pre Taliansko a Grécko, kam prichádza mimoriadne veľa utečencov na lodiach.

 

Na poslednom stretnutí začiatkom júla ministri vnútra nedosiahli zhodu v tom, ktorý štát prijme koľko migrantov. Riešenie má teraz priniesť mimoriadne zasadnutie v pondelok popoludní. Diplomati vyjadrili presvedčenie, že k dohode o tejto v únii už mesiace kontroverznej téme dôjde, uviedla DPA.

 

Členské krajiny môžu dobrovoľne prisľúbiť, koľko migrantov chcú prijať. Európskou komisiou navrhované záväzné kvóty pre každý štát na Rade ministrov stroskotali. Podľa Dublinskej dohody musia utečenci podať žiadosť a azyl v tom štáte EÚ, v ktorom po prvý raz vstúpili na územie únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies