Merkelová začína rokovať o koalícii aj so Zelenými

NETKY.SK • 10 Október 2013, 11:37 • 2 min
Merkelová začína rokovať o koalícii aj so Zelenými

BERLÍN - Nemeckí konzervatívci pod vedením kancelárky Angely Merkelovej budú viesť vo štvrtok prvé rokovania o spolupráci so Zelenými ako jedným z možných partnerov po voľbách z 22. septembra, ktorých výsledky si vyžadujú vytvorenie koalície.

slovakia

left justify in out

Merkelovej blok tvorený Kresťanskodemokratickou úniou a Kresťansko-sociálnou úniou Bavorska (CDU/CSU) je už od piatku v kontakte so stredoľavicovu Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD), ktorá je považovaná za pravdepodobnejšieho spojenca. Obnovenie takzvanej veľkej koalície z rokov 2005 až 2009 je však zatiaľ neisté. Spolupráca s ľavicovo zameranými Zelenými by mohla byť pre voličov CDU prekvapením, keďže Merkelovej strana ich doteraz považovala za príliš radikálnych. Končiaci minister životného prostredia za CDU Peter Altmayer sa však pre aktuálne vydanie týždenníka Der Spiegel vyjadril, že šanca na vytvorenie takejto koalície sa v posledných dňoch zvýšila z "teoretickej" na "mysliteľnú". Lídri Zelených Katrin Göringová-Eckardtová a Anton Hofreiter v stredu vyhlásili, že sú ochotní rokovať, hoci zostávajú skeptickí vzhľadom na hodnoty, ktoré chcú presadzovať.

Merkelovej blok v súlade s očakávaniami v septembrových voľbách do Spolkového snemu zaznamenal najväčší úspech, pričom získal 311 zo 630 kresiel. Konzervatívci si vzhľadom na chýbajúcu väčšinu musia nájsť nového koaličného partnera, keďže Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá ním bola doteraz, neprekročila hranicu pre vstup do parlamentu. Na druhej priečke so 192 kreslami sa umiestnila SPD, zatiaľ čo Zelení skončili ako štvrtí a v Bundestagu budú mať 63 poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona