Merkelová začala turné po balkánskych krajinách, ktoré chcú vstúpiť do EÚ

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 13:22 • 2 min
Merkelová začala turné po balkánskych krajinách, ktoré chcú vstúpiť do EÚ

BELEHRAD - Nemecká kancelárka Angela Merkelová začala dnes dvojdňovú cestu po troch balkánskych krajinách, ktorých snahy o vstup do Európskej únie komplikuje grécka kríza a ich vzájomná rivalita.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Merkelová je na Balkáne považovaná za najvplyvnejšiu a rešpektovanú západnú političku. Plánuje navštíviť Albánsko, Srbsko a Bosnu. Všetky tri krajiny vyjadrujú želanie vstúpiť do EÚ. Merkelová a ďalší európski lídri sú však kvôli gréckej kríze opatrnejší pri prijímaní krajín s problémovými ekonomikami.

 

Srbsko a Bosna proti sebe bojovali v 90. rokoch minulého storočia vo vojne, v ktorej zahynulo najmenej 100.000 ľudí a milióny ďalších prišli o domov. Ich vzťahy sú stále napäté, okrem iného aj pre spor o to, či sa masaker v meste Srebrenica - srbskí vojaci tam v roku 1995 zavraždili asi 8000 moslimov - má nazývať genocídou, hoci tieto udalosti takto nazvali už dva súdy OSN.

 

Belehrad tiež odmieta uznať nezávislosť svojej provincie Kosovo, kde tvoria majoritné obyvateľstvo Albánci, a to aj za cenu ukončenia európskych ambícií Srbska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies