Merkelová: Z klimatickej konferencie musí vzísť záväzná dohoda

NETKY.SK • 30 November 2015, 15:32 • 2 min
Merkelová: Z klimatickej konferencie musí vzísť záväzná dohoda

PARÍŽ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že z klimatickej konferencie v Paríži (COP21) musí vzísť "záväzný rámec OSN" a povinný mechanizmus na overovanie plnenia dohodnutých opatrení.

slovakia

left justify in out

Šéfka nemeckej vlády sa na úvod tohto medzinárodného podujatia vyjadrila, že je potrebné preklenúť priepasť medzi doposiaľ prisľúbenými opatreniami na boj proti globálnemu otepľovaniu a tým, čo je skutočne potrebné vykonať.

 

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že predmetom sporov je práve otázka právnej záväznosti dohody, ku ktorej by mali dospieť účastníci konferencie o klimatickej zmene. Zatiaľ čo Európska únia tvrdo lobuje za povinné ciele, americký Kongres varoval, že zablokuje akúkoľvek záväznú dohodu.

Na úvod konferencie v Paríži vystúpil aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý označil za kľúčové, aby sa pri rokovaniach o klimatickej dohode riešila aj otázka rozdielneho ekonomického rozvoja. Podľa jeho slov musia jednotlivé krajiny sveta dostať priestor, aby aplikovali vlastné riešenia problému globálneho otepľovania.

 

"Je dôležité, aby sa rešpektovali rozdiely medzi krajinami, predovšetkým rozvojovými krajinami," povedal Si Ťin-pching delegátom parížskeho summitu. Čína dlhodobo presadzuje pozíciu, že hlavnú zodpovednosť za otepľovanie planéty musia niesť rozvinuté krajiny a všetky opatrenia v tomto smere musia ponechávať priestor pre hospodársky rast rozvojových krajín.

 

Za Britániu na úvod konferencie prehovoril princ Charles, ktorý označil klimatickú zmenu za najväčšiu hrozbu, ktorej čelí súčasné ľudstvo. "Ak by naša planéta bola pacientom, museli by sme ho začať riešiť už veľmi dávno. Vy, dámy a páni, máte moc pripojiť pacienta na kyslíkový prístroj a jednoznačne musíte začať s núdzovými procedúrami, a to bez ďalšieho otáľania," povedal Charles delegátom.

 

Britský princ varoval, že dnešné ľudstvo poškodzovaním klímy smeruje k vlastnému sebazničeniu. Vyjadril však optimizmus, že ľudstvo zároveň disponuje potrebnými vedomosťami, nástrojmi i finančnými prostriedkami, aby takémuto katastrofickému vývoju zabránilo.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes účastnícke krajiny COP21, aby inštruovali svojich delegátov k hľadaniu spoločných kompromisov a medzinárodnému konsenzu. "Odvážne kroky v oblasti boja proti globálnemu otepľovaniu sú v záujme každej jednotlivej krajiny, ktorá sa zúčastňuje na konferencii. Čas pre balansovanie na hrane už vypršal," vyhlásil Pan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona