Merkelová vyzvala voličov, aby jej dali silný mandát

NETKY.SK • 21 September 2013, 16:00 • 2 min
Merkelová vyzvala voličov, aby jej dali silný mandát

BERLÍN - Volebné strediská v Nemecku sa otvoria o 8.00 h ráno a zatvoria o 18.00 h.

slovakia

left justify in out

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyzvala nemeckých voličov, aby jej na ďalšie štyri roky vládnuca dali silný mandát. A svojich kresťanských demokratov (CDU), aby znásobili svoje úsilie pred voľbami, v ktorých je ohrozená súčasná parlamentná väčšina.

"Osobne vyzývam Nemcov: dajte mi silný mandát, aby som mohla slúžiť Nemecku ďalšie štyri roky," citovala Merkelovú na mítingu CDU v Berlíne agentúra DPA.  

Podľa prieskumov získa Merkelovej kresťanskodemokratický blok (CDU/CSU) v nedeľňajších voľbách opäť najviac hlasov, asi 40 percent, ale podpora jeho súčasného koaličného partnera, slobodných demokratov (FDP) klesne z 15 percent pred štyrmi rokmi na asi päť percent. Ak by nemala ani tie, nedostane sa FDP do parlamentu.

To však nemusí postačovať na parlamentnú väčšinu, čo by prinútilo Merkelovú k uzavretiu koalície s opozičnými sociálnymi demokratmi (SPD).

Kancelárka dnes naznačila, že je pripravená na "veľkú" koalíciu dvoch veľkých strán, ale nepovedala výslovne, že toto je jej plán B.

Na mítingu v Berlíne uviedla, že preferuje koalíciu s FDP. Dodala, že jej veľká koalícia s SPD z rokoch 2005-2009 tiež dobre zvládala problémy, "ale úspešnejší sme boli v koalícii s FDP."

Kandidát SPD na kancelára, Peer Steinbrück,  ktorý mal dnes vystúpiť vo Frankfurte, povedal, že neprijme funkciu ministra v Merkelovej vláde. Naznačil však, že chce viesť delegáciu, ktorá bude vyjednávať o uzavretí koalície.

SPD podľa prieskumov získa 26-28 percent hlasov, čo značí, že ani spolu so Zelenými nebude konkurenciou pre blok CDU/CSU.

Volebné strediská v Nemecku sa otvoria o 8.00 h ráno a zatvoria o 18.00 h.

Vzhľadom na tesný súboj bude výsledok volieb - založený na odhadoch volebných výsledkov a následných projekciách - zrejme jasný najskôr hodinu či dve po zatvorení volebných stredísk. Predbežné konečné výsledky sa očakávajú nadránom v pondelok, informovala DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona