Merkelová vyzvala USA, Rusko a Blízky východ na pomoc pri riešení migrácie

NETKY.SK • 24 September 2015, 11:25 • 2 min
Merkelová vyzvala USA, Rusko a Blízky východ na pomoc pri riešení migrácie

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že EÚ potrebuje podporu Spojených štátov, Ruska a ďalších krajín v boji s príčinami, ktoré spôsobujú prílev migrantov snažiacich sa dostať do Únie.

slovakia

left justify in out

V prejave k poslancom Spolkového parlamentu Merkelová uviedla, že súčasná migračná kríza je výzvou pre celý svet. Pripomenula, že globálny počet utečencov je najvyšší od druhej svetovej vojny: podľa odhadov ich je asi 60 miliónov.

Utečeneckú krízu je podľa nej možné zvládnuť jedine za predpokladu riešenia príčin tohto exodu. V tejto súvislosti zdôraznila nutnosť podpory zo strany transatlantických partnerov, Spojených štátov, ako aj Ruska a krajín z oblasti Blízkeho východu kvôli "hroznej situácii v Sýrii".

 

Merkelová poslancov informovala, že dohoda, ktorú v noci nadnes dosiahli šéfovia štátov a vlád EÚ o poskytnutí miliardy eur pre sýrskych utečencov na Blízkom východe by mohla byť prvým krokom, na ktorom by sa malo stavať. Miliarda eur je určená na pomoc agentúram OSN, ktoré v rámci Svetového potravinového programu (WFP) podporujú utečencov zo Sýrie žijúcich v susedných krajinách.

 

Na margo dosiahnutej dohody o finančnej pomoci Merkelová vyhlásila, že "musíme využiť tento signál jednoty, aby sme podrobnejšie pristúpili k ďalším otázkam". Všetci účastníci schôdzky podľa nej uznali rozsah problému s utečencami, čo podľa nej vysiela signál o jednote v radoch EÚ. Agentúra AP okrem toho informovala, že Merkelová sa dnes v Berlíne stretne s predsedami vlád jednotlivých spolkových krajín a bude s nimi rokovať o opatreniach na zvládnutie prílevu migrantov. Cieľom je zlepšiť koordináciu medzi federálnymi úradmi a úradmi v jednotlivých spolkových krajinách a zrýchliť azylovú procedúru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies