Merkelová vyzvala svetové mocnosti na ukončenie vojny v Sýrii

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 18:55 • 2 min
Merkelová vyzvala svetové mocnosti na ukončenie vojny v Sýrii

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes kľúčové svetové mocnosti, aby sa zjednotili v snahe dosiahnuť dohodu o ukončení občianskej vojny v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Kancelárka po stretnutí s jordánskym kráľom Abdalláhom II. v Berlíne zároveň ocenila náznaky zlepšenia rusko-amerických vzťahov.
     

"Riešenie sýrskej vojny môže byť iba politické, pričom sa tak môže stať výlučne pod záštitou medzinárodného spoločenstva. V zásade ide o boj proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS)," uviedla Merkelová, ktorú citovala agentúra DPA. Za príklad takejto iniciatívy označila úsilie o obmedzenie jadrového programu Iránu.
     

"Počas mojej návštevy v Moskve som hovorila o významnej úlohe Ruska v tomto procese, samozrejme po boku USA. To, že americký minister zahraničných vecí John Kerry presne o tomto istom hovoril v Soči s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, považujem za veľmi nádejný krok v riešení danej záležitosti," uviedla Merkelová.
     

Podľa jordánskeho kráľa bude jeho krajina naďalej pokračovať v náletoch na pozície IS len na západe Iraku. Zároveň vyzdvihol ekonomickú pomoc Nemecka pre utečencov zo Sýrie, ktorí predstavujú už 20 percent obyvateľstva Jordánska. "Je to akoby sa do Nemecka včlenilo celé Holandsko," poznamenal kráľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona