Merkelová vyzvala SPD, aby obmedzila požiadavky, ak chce do vlády

NETKY.SK • 16 November 2013, 14:02 • 2 min
Merkelová vyzvala SPD, aby obmedzila požiadavky, ak chce do vlády

BERLÍN - Nemecká kancelárka sa pokúša dosiahnuť historickú dohodu CDU a SPD, ktorá by SPD dala záruku požadovanej minimálnej hodinovej mzdy.

slovakia

left justify in out

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vyzvala v piatok Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), aby obmedzila svoje požiadavky, ak chce vstúpiť do vládnej koalície.

Merkelová doteraz na verejnosti mlčala o povolebných koaličných rokovaniach, ktoré sa vlečú už štyri týždne, hovorili o nich iba nižšie postavení predstavitelia strán. V piatok však naznačila, že začína strácať trpezlivosť s požiadavkami SPD na zvýšenie federálneho rozpočtu.

Koalícia, v ktorej by konzervatívci mali za úlohu zabezpečiť dostatočné financovanie a úlohou sociálnych demokratov by bolo tieto financie utrácať, nemôže uspieť, varovala Merkelová na kongrese mládežníckeho krídla svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Erfurte.

Merkelová sa pokúša dosiahnuť historickú dohodu CDU a SPD, ktorá by SPD dala záruku požadovanej minimálnej hodinovej mzdy. Kancelárka však chce v záujme vyrovnaného štátneho rozpočtu pokračovať najbližšie štyri roky v reštriktívnej finančnej politike.

SPD požaduje zvýšenie minimálnej mzdy na 8,5 eura za hodinu, čo by niektorých častiach krajiny výrazne zvýšilo mzdy. "V tejto otázke sa budeme musieť dohodnúť na kompromise," povedala Merkelová mládežníckej konferencii. Rovnako vyhlásila, že neustúpi požiadavke SPD, aby zvýšila dane ľuďom s vyššími príjmami. "Chceme dokázať, že dokážeme prežiť s peniazmi, ktoré sú štátnym príjmom," povedala.

Varovala tiež, že sa Nemecko nevráti k politike zvyšovania verejného zadlžovanie.

V Lipsku sa dnes končí trojdňová konferencia SPD. Mnohí z jej 600 delegátov vyjadrili neochotu k návratu do vlády po štyroch rokoch v opozícii, pretože by museli byť lojálni ku konzervatívcom, ktorých nemajú radi. Odrazilo sa to vo voľbách vedenia strany, kde vysokí funkcionári usilujúci sa o znovuzvolenie dostali nižšiu podporu.

Generálnou tajomníčkou strany bola s podporou 67 percent hlasov opätovne zvolená Andrea Nahlesová. Zvyšní delegáti hlasovali proti nej alebo sa zdržali hlasovania. S rovnako slabou podporou získal nový mandát viceprezident strany, Olaf Scholz, ktorý je starostom Hamburgu.

Vo všeobecných voľbách v Nemecku podporila SPD iba štvrtina voličov a Merkelovej konzervatívnemu bloku unikla absolútna väčšina v parlamente o päť kresiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies