Merkelová vyzvala Saudskú Arábiu na ukončenie útokov v Jemene

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 09:08 • 2 min
Merkelová vyzvala Saudskú Arábiu na ukončenie útokov v Jemene

DŽIDDA - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala na ukončenie saudskoarabských leteckých útokov v Jemene počas svojej dnešnej návštevy saudskoarabského prístavného mesta Džidda.

slovakia

left justify in out

Saudská Arábia vedie už vyše dva roky vojenskú leteckú operáciu proti povstalcom v Jemene, kde zúri občianska vojna. Merkelová po stretnutí s kráľom Salmánom v Džidde hovorila o pokroku vo vojenských vzťahoch medzi Nemeckom a Saudskou Arábiou, ale tiež kritizovala porušovanie ľudských práv v krajine.

 

Na úvod návštevy Merkelová dnes so saudskoarabskými partnermi podpísala zmluvu, ktorá tamojšiemu vojenskému personálu umožní absolvovať výcvik v Nemecku. Podrobnosti ohľadom počtu vojakov alebo druhu vojska nie sú známe.

 

Obe krajiny súčasne podpísali vyhlásenie o zámere spolupracovať a v oblasti výcviku policajných zložiek. Táto dohoda zahŕňa aj výcvik saudskoarabských príslušníčok pohraničnej stráže nemeckými policajtkami a výcvik v oblasti bezpečnosti v leteckej doprave.

 

Na margo často pertraktovanej témy o predaji nemeckých zbraní do Saudskej Arábie zdroje v kráľovstve uviedli, že krajina nemá záujem o nákup nových zbraní. Export nemeckých zbraní do Saudskej Arábie vyvolával v posledných rokoch pomerne veľkú nevôľu - vzhľadom na správy o nerešpektovaní ľudských práv v Saudskej Arábii a spôsobom, akým táto krajina zasahuje do konfliktu v susednom Jemene.

 

"Chápeme váhavosť Nemecka, keď sa hovorí o exporte do Saudskej Arábie," uviedol námestník ministra ekonomiky Muhammad at-Tuwajdžrí pre nemecký magazín Der Spiegel. Dodal, že kráľovstvo momentálne nechce robiť Nemecku problémy, aj keď nové zbrojné dodávky by si želalo.

 

"Vzťahy s Nemeckom sú pre nás dôležitejšie ako akékoľvek spory o vývoz zbraní," dodal ministerský námestník, ktorý súčasne vyjadril nádej, že Nemecko sa raz stane jedným z najväčších ekonomických partnerov Saudskej Arábie.

 

Merkelovej cieľom počas návštevy v regióne je aj presvedčiť lídrov oblasti, aby zvýšili objem svojej pomoci pre utečencov žijúcich vo svojich krajinách a poskytli humanitárnu pomoc ľuďom utekajúcim z vojnou zasiahnutých, prevažne moslimských krajín regiónu.

 

Agentúra AP pripomenula, že Nemecko poskytlo v posledných rokoch útočisko desiatkam tisíc ľudí zo Sýrie, Iraku a Afganistanu, kde sa odohrávajú vojnové konflikty. Po ukončení návštevy v Saudskej Arábie Merkelová ešte zavíta do Spojených arabských emirátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona