Merkelová vyzvala na zdržanlivosť v spore okolo protiislamského videa

NETKY.SK • 17 September 2012, 10:47 • 2 min
Merkelová vyzvala na zdržanlivosť v spore okolo protiislamského videa

Merkelová vyzvala na zdržanlivosť v spore okolo protiislamského videa - Politika Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes na zdržanlivosť všetkých strán v spore okolo protiislamského filmu, ktorý vyvolal protesty v moslimských krajinách. Zasadzuje

slovakia

left justify in out

img

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes na zdržanlivosť všetkých strán v spore okolo protiislamského filmu, ktorý vyvolal protesty v moslimských krajinách.

"Zasadzujeme sa za pokojné spolužitie náboženstiev," zdôraznila Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne s tým, že násilie nie je prostriedkom na riešenie sporov. Dodala, že ochrana nemeckých zastupiteľstiev je "nevyhnutná". Kvôli kontroverznému videu napadli protestujúci v piatok v Sudáne aj nemecké veľvyslanectvo.

Popredný poslanec Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) medzitým vyzval na zákaz verejného premietania videa, ktoré podľa moslimov uráža a zosmiešňuje proroka Mohameda.

Predseda výboru Spolkového snemu pre vnútornú politiku Wolfgang Bosbach pre bavorskú televíziu povedal, že úrady by mali zabrániť krajne pravicovej skupine Pro Deutschland verejne premietať video, ktoré je prístupné na stránke YouTube.

"Sloboda prejavu a sloboda umeleckého prejavu nemajú neobmedzený rozsah," uviedol Bosbach. Členovia Pro Deutschland v minulosti rozširovali kontroverzné karikatúry proroka Mohameda pred mešitami v Nemecku.

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v nedeľu prezradil, že úrady zakázali plánovanú návštevu Nemecka radikálnemu americkému pastorovi Terrymu Jonesovi, ktorý video podporil. Jones, ktorý žil vyše desať rokov v Kolíne nad Rýnom, vyvolal pobúrenie v moslimskom svete - napokon odvolaným - plánom spálenia výtlačkov Koránu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona