Merkelová vyzvala Európu na jednotu vo vzťahu k Turecku

NETKY.SK • 5 September 2017, 13:09 • 2 min
Merkelová vyzvala Európu na jednotu vo vzťahu k Turecku

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes Európu, aby pri rokovaniach s Tureckom zostala jednotná.

slovakia

left justify in out

"Pre tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by nebolo nič úžasnejšie, ako keby sme dali verejne najavo naše názorové rozdiely v otázke budúcnosti vzťahov s Tureckom," uviedla Merkelová na poslednom zasadnutí nemeckého parlamentu (Bundestag) pred voľbami, ktoré sa budú konať 24. septembra.

 

"Niečo také by výrazne oslabilo pozíciu Európy," povedala kancelárka poslancom s tým, že Berlín už nad prehodnotením vzťahov s Tureckom začal uvažovať.

 

Merkelová tiež uviedla, že plánuje využiť októbrový summit lídrov EÚ na diskusiu o budúcnosti vzťahov s Ankarou vrátane ukončenia rokovaní o prípadnom vstupe Turecka do Únie.

 

Nemecká kancelárka zároveň pred víkendovým zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ vyzvala Európu, aby zohrávala významnejšiu úlohu pri riešení krízy spôsobenej jadrovým programom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

 

"Európa má vo svete významný hlas, ktorý musí pri riešení problému okolo Severnej Kórey využiť," povedala Merkelová poslancom Bundestagu.

 

Po telefonických rozhovoroch s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho juhokórejským náprotivkom Mun Če-inom, ktorých predmetom bola severokórejská jadrová hrozba, Merkelová uviedla, že cez víkend sa v Nemecku stretnú ministri zahraničných vecí EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies