Merkelová vyzvala Erdogana, aby rešpektoval slobodu prejavu

NETKY.SK • 2 Február 2017, 16:48 • 2 min
Merkelová vyzvala Erdogana, aby rešpektoval slobodu prejavu

ANKARA - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby rešpektoval slobodu prejavu. Reagovala tak na situáciu po vlaňajšom zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku.

slovakia

left justify in out

Merkelová počas svojej prvej návštevy Turecka od neúspešného prevratu z júla 2016 novinárom v metropole Ankara povedala, že s Erdoganom diskutovala o spoločných záujmoch v boji proti terorizmu. Sľúbila, že podporí tureckého premiéra pri hľadaní pôvodcov vojenskej vzbury. Zdôraznila však, že sloboda prejavu a politická rôznorodosť by nemali byť terčom postihu.

 

"Opozícia je súčasťou demokracie," povedala.

 

Merkelová zároveň žiada, aby Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) poslala svojich pozorovateľov do Turecka, kde by dohliadali na nadchádzajúce referendum o rozšírení prezidentských právomocí.

 

Nemecko už skôr vyjadrilo obavy z opatrení tureckej vlády, ktoré po neúspešnom puči zasiahli demokratickú opozíciu a novinársku obec.

 

V Turecku doposiaľ platí výnimočný stav, ktorý dáva bezpečnostným zložkám širšie právomoci. Úrady dosiaľ zakázali okolo 130 novín, televíznych a rozhlasových staníc a ďalších médií. Vláda obvinila tieto médiá zo spolupráce s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania prevratu.

 

Turecké orgány zadržali desaťtisíce ľudí podozrivých zo spojenia s hnutím Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Viac než 100.000 štátnych zamestnancov tiež prišlo o prácu. Rozsiahle zákroky rozšírili aj na iných oponentov vlády. Vo väzbe je vyše sto novinárov i lídri prokurdskej parlamentnej strany.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies