Merkelová vracia Orbánovi úder: Nemecko-maďarská slovná prestrelka graduje

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 09:52 • 2 min
Merkelová vracia Orbánovi úder: Nemecko-maďarská slovná prestrelka graduje

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová kritizovala v Berlíne ústavné zmeny, ktoré boli urobené v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

A maďarský premiér sa ohradil, avšak nielen voči kritike, ale aj voči tomu, čo označil za skrytú narážku na okupáciu Maďarska hitlerovskými vojskami v roku 1944. To vyvolalo medzi Nemeckom a Maďarskom napätie, napísala dnes agentúra Associated Press. A konštatovala, že na budúce by bolo lepšie z akejkoľvek slovnej prestrelky vynechať slovo "kavaléria".

Roztržka sa začala vo štvrtok, keď Merkelová na výročnom stretnutí politikov, predstaviteľov ekonomiky a žurnalistov - Europaforum WDR - povedala, že napriek obavám o deficit demokracie v Maďarsku je tento problém možné vyriešiť. 

"Urobíme všetko pre to, aby sme Maďarsko dostali na správnu cestu - ale nie hneď vyslaním kavalérie," citovala ju vo svojej analýze agentúra Associated Press.

Nemecko a Európska únia opakovane vyjadrili obavy nad zmenami v maďarskej ústave, ktoré mnohí odsúdili ako nedemokratické. Merkelovej použitie slova kavaléria bolo v Nemecku chápané ako narážka na dve poznámky Peera Steinbrücka z opozičnej SPD, ktorý v septembrových voľbách kandiduje proti Merkelovej.

 Povedal, že si vie predstaviť vylúčenie Maďarska z EÚ, vzhľadom na jeho antidemokratické tendencie.  Merkelová použila Steinbrückovu terminológiu z roku 2009, keď tento politik kvôli daňovému sporu so Švajčiarskom zo žartu hovoril o vyslaní kavalérie do alpskej krajiny, ak budú Švajčiari naďalej chrániť nemeckých daňových hriešnikov.

V piatok reagoval na Merkelovej slová o kavalérii maďarský premiér Viktor Orbán. Povedal, že "Nemci už poslali kavalériu do Maďarska - a to vo forme tankov. Nech neposielajú, to je naša prosba. Nebol to dobrý nápad, neosvedčil sa," odkázal vo vysielaní Kossuth Rádió. Hovoril o nacistickej invázii Maďarska počas druhej svetovej vojny v roku 1944.

Jeho vyjadrenie spolu s článkom na webovej stránke nemeckého týždenníka Spiegel, pod titulkom "Orbán obviňuje Merkelovú z používania nacistických metód", znepokojilo nemeckú vládu. Minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v dnešnom komuniké obvinil Orbána z "poľutovaniahodného vykoľajenia, ktoré jasne odmietame".

Ďalšie reakcie na seba nenechali čakať. Predseda Európskeho parlamentu, Nemec Martin Schulz kritizoval Orbánove slová. "Obsah jeho vyjadrenia je taký absurdný, že ho netreba ani komentovať," povedal dnes pre Spiegel Online. "Som si istý, že veľmi dobre vedel, že kancelárka adresovala Maďarsku trocha ironické napomenutie".

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv, Human Rights Watch, vyzvala tento týždeň Európsku úniu, aby zabezpečila, že Maďarsko zmení svoju ústavu a ďalšie zákony tak, aby boli v súlade s medzinárodnými normami. AP v tejto súvislosti spomína škálu vecí, od nezávislosti súdnictva až po práva bezdomovcov. A dodáva, že Orbánova strana Fidesz využila svoju dvojtretinovú väčšinu v parlamente na schválenie zákonov, vrátane novej ústavy, ktoré podľa kritikov oslabujú kontrolu vládnej moci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona