Merkelová víta víťazstvo Macrona a ocenila aj jeho predchodcu

NETKY.SK • 8 Máj 2017, 16:29 • 2 min
Merkelová víta víťazstvo Macrona a ocenila aj jeho predchodcu

Berlín - Nemecká kancelárka Angela Merkelová privítala dnes nedeľňajšie zvolenie Emmanuela Macrona za nového francúzskeho prezidenta. Podľa vlastných slov očakáva "s radosťou" spoluprácu s ním.

slovakia

left justify in out

"Nemám ani najmenšiu pochybnosť, že budeme dobre spolupracovať," povedala Merkelová na straníckom podujatí v Berlíne. Macronovo "skvelé" víťazstvo ju potešilo. "Emmanuel Macron je nositeľom nádejí miliónov Francúzov, ale aj mnohých ľudí v Nemecku a celej Európe," vyhlásila s tým, že Nemecko a Francúzsko sú osudovo prepojené a čelia spoločným výzvam, aby EÚ viedli k dobrej budúcnosti.

 

V otázke podpory očakávaných ekonomických reformných plánov novej francúzskej vlády už bola nemecká kancelárka zdržanlivejšia. Macron totiž avizoval, že bude v rozpore so stanoviskom Berlína žiadať miernejšie európske rozpočtové pravidlá alebo osobitný fond pre stimulácie.

 

"Mali by sme počkať, aké myšlienky a predstavy nový prezident vyjadrí," dodala kancelárka.

Merkelová sa dnes večer stretne s odchádzajúcim francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorého naposledy pozvala do svojho úradu v Berlíne. 

 

Vyzdvihla spoluprácu s ním v uplynulých rokoch s tým, že si dokázali vybudovať vzájomnú dôveru i "vybojovať nejakú spoločnú politickú bitku", aj keď sú obaja z rôznych politických "rodín" - sama je kresťanská demokratka a Hollande socialista.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies