Merkelová: V Číne treba posilniť právny štát

NETKY.SK • 12 Jún 2016, 14:26 • 2 min
Merkelová: V Číne treba posilniť právny štát

PEKING - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala dnes čínsku vládu, aby neobmedzovala prácu zahraničných mimovládnych organizácií (MVO).

slovakia

left justify in out

Povedala to v Pekingu v prednáške na Čínskej akadémii vied v súvislosti so zákonom o MVO, ktorý nadobudne účinnosť v roku 2017.

 

Vo svojom príhovore sa ďalej vyslovila za posilnenie právneho štátu v Číne. Jadrom každého právneho štátu je podľa nej "sila práva a nie právo silnejšieho".

 

Na margo napätej situácie v Juho- a Východočínskom mori, kde Peking vznáša územné nároky, Merkelová pripomenula záväzný kódex vzťahov medzi štátmi juhovýchodnej Ázie a Čínou, ktorý má zabrániť územným sporom v oblasti.

 

Okrem toho vyzvala na väčšie zapojenie Číny do riešení medzinárodných kríz, keďže "s rastúcou hospodárskou silou rastie aj zodpovednosť".

 

Na pôde akadémie vied odovzdali dnes Merkelovej čestný doktorát, ktorý jej udelila univerzita v Nan-ťingu za podporu právneho dialógu, riešenie regionálnych konfliktov a angažovaniu sa v utečeneckej kríze. Svojou odhodlanosťou a skúsenosťou prispela podľa univerzity k svetovému mieru. Voči Číne presadzuje "pragmatickú politiku" a prispieva k prehĺbeniu spolupráce a vzájomnej dôvery.

 

Šéfka nemeckej vlády pricestovala dnes na trojdňovú návštevu Číny, počas ktorej bude rokovať o politických i hospodárskych otázkach. Na pondelok sú naplánované nemecko-čínske medzivládne konzultácie, na ktorých sa zúčastní aj šesť ministrov spolkovej vlády. Organizácia Amnesty International vyzvala Merkelovú, aby s čínskou vládou hovorila aj o otázke ľudských práv a zasadila sa za ukončenie tvrdého postupu úradov voči ľudskoprávnym aktivistom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona