Merkelová v Budapešti: Nemecko nepodporí Ukrajinu zbraňami

NETKY.SK • 2 Február 2015, 14:36 • 2 min
Merkelová v Budapešti: Nemecko nepodporí Ukrajinu zbraňami

BUDAPEŠŤ - Nemecko nepodporí Ukrajinu zbraňami, povedala dnes po rokovaní s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v Budapešti nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 V reakcii na novinársku otázku vyjadrila presvedčenie, že rusko-ukrajinský konflikt bude možné vyriešiť bez zbraní.
      

Kancelárka, ktorá absolvuje v Maďarsku krátku oficiálnu návštevu, na medzinárodnej tlačovej konferencii dodala, že je potrebné všetko urobiť pre tamojší mier v rámci možností diplomacie.
      

"Nemecko a Maďarsko presadzujú v mnohých záležitostiach spoločné zahranično-politické postoje," zdôraznila.
      

Minská dohoda je podľa jej slov dobré východisko pre to, aby sa dosiahlo prímerie, na čom Nemecko ďalej pracuje.
      

Orbán zdôraznil, že záujmom Maďarska je dosiahnutie mieru na Ukrajine, pretože ide o susednú krajinu Maďarska. Dodal, že plyn prichádza do Maďarska zatiaľ cez Ukrajinu, bez ktorého by nefungovala maďarská ekonomika, ale ani domácnosti.
     

"Spoločne budeme s Nemeckom pracovať na tom, aby sme diverzifikovali naše energetické zdroje," konštatoval maďarský premiér, podľa ktorého tretím dôvodom pre dosiahnutie mieru na Ukrajine je tam žijúca maďarská menšina.
      

Na otázku, či Orbánom používaný pojem "neliberálna demokracia" sa zmestí do rámca hodnôt Európskej ľudovej strany (EPP), Merkelová odpovedala, že pre ňu korene demokracie boli vždy liberálne. "CDU je postavená na kresťansko-sociálnych, liberálnych a konzervatívnych základoch. O tejto téme ešte budeme musieť prehĺbiť diskusiu," zdôraznila.

     

"Nie každá demokracia je nutne liberálnou," zopakoval maďarský premiér svoj postoj prezentovaný vlani v lete, ktorý bol odvtedy často citovaný a ostro kritizovaný.
      

Merkelová napriek priateľskému tónu a vzájomným komplimentom, ktoré si s Orbánom na tlačovej konferencii vymieňali, adresovala hostiteľovi kritické slová týkajúce sa aj občianskej sféry v Maďarsku. Povedala, že s maďarským premiérom zhodnotili aj stav občianskej sféry, pričom zdôraznila význam a úlohu opozície, občianskej spoločnosti a médií v demokracii. "Základom demokracie je, že strany vzájomne rokujú a hľadajú čo najlepšie riešenia," podčiarkla Merkelová pred novinármi.
     

 Nemeckú kancelárku prijme aj prezident János Áder. Oficiálnu návštevu Budapešti uzavrie Merkelová schôdzkou s predstaviteľmi židovských organizácií v Maďarsku a prevzatím čestného doktorátu Segedínskej univerzity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona