Merkelová: Utečenecká kríza nesmie ohroziť schengenskú zónu voľného pohybu

NETKY.SK • 30 Apríl 2016, 18:44 • 2 min
Merkelová: Utečenecká kríza nesmie ohroziť schengenskú zónu voľného pohybu

BERLÍN - Ochrana vonkajších hraníc Európskej únie nesmie ísť na úkor schengenskej zóny voľného pohybu, povedala dnes vo svojom pravidelnom týždňovom videopríhovore na internete nemecká kancelárka Angela Merkelová.

slovakia

left justify in out

EÚ dosiahla "rozhodujúcu fázu", uviedla Merkelová a dodala, že sa rozhodla "viesť križiacku výpravu za ochranu našich vonkajších hraníc, aby sme si udržali priestor slobodného cestovania, pohybu a usadenia sa."

 

Kancelárka priznala obavy o Schengen v čase, keď do Európy prichádzajú vlny ekonomických migrantov a žiadateľov o azyl, čo napína infraštruktúru bloku a vedie v ňom k nárastu pravicového krídla, xenofóbnych politických hnutí a protestov.

 

"Koľko sa musím starať o svoju vlastnú krajinu? A do akej miery sa môžem zapojiť do európskej solidarity," kládla si otázky Merkelová.

 

Schengenský priestor voľného pohybu združuje 26 krajín s viac ako 410 miliónmi obyvateľov. Niektoré z nich však zaviedli opätovné kontroly na svojich hraniciach, hoci ide o vnútorné hranice Schengenu, aby zabránili príchodu migrantov.

 

Merkelová dnes zdôraznila, že otázkou je, či sa Európska únia rozhodne upevniť Európu a chrániť Schengen, "alebo sa vráti k tomu, že si každý štát opäť zavedie vlastnú kontrolu hraníc". Krajiny, pravdaže, nestratili svoju národnú zvrchovanosť, dodala. Vyhlásila však tiež, že v dôležitých veciach "by sme mali konať spoločne".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies