Merkelová: Utečenci sa musia integrovať do nemeckej spoločnosti

NETKY.SK • 9 September 2015, 14:01 • 2 min
Merkelová: Utečenci sa musia integrovať do nemeckej spoločnosti

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová schladila dnes nemecké "vitajte" smerom k tisíckam ľudí utekajúcim pred vojnou a prenasledovaním do západnej Európy a zdôraznila, že komunity týchto migrantov sa budú musieť integrovať do každodenného života v Nemecku.

slovakia

left justify in out

"Potrebujú pomoc, aby sa rýchlo naučili po nemecky a našli si prácu," uviedla podľa agentúry DPA Merkelová počas dnešnej rozpravy v Spolkovom sneme (Bundestag).

 

Nemecko by sa podľa Merkelovej malo poučiť zo skúseností, ktoré nadobudlo počas migračnej vlny v šesťdesiatych rokoch, keď prijímalo tureckých robotníkov. Najvyššiu prioritou by teraz mala byť integrácia utečencov už od samého začiatku po ich príchode.

 

Kancelárka týmito vyjadreniami reagovala na obavy vznikajúce medzi konzervatívnymi Nemcami, že medzi aktuálne prichádzajúcimi migrantmi a domácimi by mohlo vzrásť napätie. Skeptici poukazujú na minulosť, keď sa s robotníkmi pred 50 rokmi pozvanými z Turecka v Nemecku zaobchádzalo ako s iba dočasnými obyvateľmi a nikdy im nikto neponúkol kurzy nemčiny či inú formu integrácie do spoločnosti.

 

Podľa Merkelovej názoru by krajina, prijímajúca také množstvo nových ľudí, z ktorých veľký počet pochádza z iných kultúr, mala jasne určiť pravidlá.

"Nemôžeme tolerovať, keď komunity odmietajúce integráciu.. sa tu usadia.. Také niečo nebudeme akceptovať," zdôraznila.

 

Merkelová sa ďalej zaviazala zakročiť "s plnou silou zákona" voči rasistom zneužívajúcim migrantov a vyčíňajúcim v blízkosti utečeneckých ubytovní.

Kancelárka už v úvode tohto týždňa informovala o šiestich miliardách eur vyčlenených na dodatočné výdavky spojené s ubytovaním 800.000 žiadateľov o azyl, ktorých príchod sa očakáva do konca roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies