Merkelová: Utečenci nemajú právo vyberať si krajinu, kde chcú získať azyl

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 16:38 • 2 min
Merkelová: Utečenci nemajú právo vyberať si krajinu, kde chcú získať azyl

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že nahromadenie migrantov na grécko-macedónskych hraniciach nie je porovnateľné so situáciou z vlaňajšieho septembra, keď nechala vstúpiť na územie Nemecka tisíce utečencov z Maďarska.

slovakia

left justify in out

V uplynulých mesiacoch sa podľa Merkelovej na zvládnutie stoviek ľudí prichádzajúcich do Grécka urobilo veľa príprav. "Ubytovacie možnosti sú aj v Grécku, mali by ich využívať i migranti," uviedla po stretnutí s chorvátskym premiérom Tihomirom Oreškovičom.

 

Nemecká kancelárka ďalej zopakovala, že cieľom je vytvorenie mechanizmu, na základe ktorého sa budú prerozdeľovať utečenci prichádzajúci do Grécka do iných európskych štátov. Zdôraznila však, že "utečenec nemá právo, aby si povedal - chcem získať azyl v konkrétnej krajine Európskej únie".

 

Macedónsko v pondelok zamietlo vstup na svoje územie niekoľkým stovkám nelegálnych migrantov nachádzajúcich sa na gréckej strane hraníc. Agentúra AP dnes uviedla, že okolo 10.000 utečencov sa utáborilo na grécko-macedónskych hraniciach, kde čakajú na povolenie úradov pokračovať v dlhej ceste na sever do bohatších krajín Európy, kde chcú požiadať o azyl.

 

Nemecko vlani zaevidovalo zhruba 1,1 milióna ľudí žiadajúcich o azyl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies