Merkelová: Ukrajina musí ochraňovať životy demonštrantov

NETKY.SK • 23 Január 2014, 14:51 • 2 min
Merkelová: Ukrajina musí ochraňovať životy demonštrantov

KYJEV - Eskalujúce násilie na Ukrajine znepokojuje viacerých svetových politikov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala vo štvrtok na zasadnutí vlády, že Ukrajina musí ochraňovať životy ľudí po zásahu bezpečnostných jednotiek na opozičných demonštrantov.

slovakia

left justify in out

"Očakávame, že ukrajinská vláda zabezpečí základné práva- zvlášť možnosť účasti na pokojných demonštráciách, ochráni životy a zabezpečí, aby nebolo použité násilie," povedala Merkelová svojim ministrom a zároveň uviedla, že momentálne nevidí potrebu uvaliť nové sankcie na Ukrajinu za smrť proeurópskych demonštrantov v čase, keď EÚ zvažuje odvetné možné opatrenia.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ubezpečil vo štvrtok v telefonickom rozhovore predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa, že na potlačenie demonštrácií v Kyjeve neplánuje vyhlásiť v krajine výnimočný stav, oznámil to hovorca EK Olivier Bailly. 

Posledný sovietsky líder Michail Gorbačov vo štvrtok žiadal amerického kolegu Baracka Obamu a jeho ruského náprotivka Vladimira Putina, aby sprostredkovali mierové rokovania medzi opozičnými stranami na Ukrajine, a tak pomohli ukončiť násilie, ktoré prepuklo v krajine. "Som presvedčený, že ste schopní dosiahnuť tento cieľ. Obe bojujúce strany si musia sadnúť a rokovať," povedal 82-ročný štátnik v otvorenom liste publikovanom na webovej stránke jeho nadácie. Gorbačov varoval, že konflikt môže "ohroziť nielen samotnú Ukrajinu a jej susedov, ale aj Európu a celý svet". Posledný sovietsky líder v liste uvádza, že jeho matka aj manželka Raisa boli Ukrajinky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies