Merkelová telefonovala s Obamom, žiadala vysvetlenie k odpočúvaniu jej mobilu!

NETKY.SK • 24 Október 2013, 06:22 • 2 min
Merkelová telefonovala s Obamom, žiadala vysvetlenie k odpočúvaniu jej mobilu!

BERLÍN - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová dala dnes v telefonickom rozhovore s prezidentom USA Barackom Obamom najavo, že považuje za úplne neprijateľné odpočúvacie praktiky, ak by sa potvrdili informácie vlády v Berlíne, že americká strana monitorovala komunikáciu z jej mobilného telefónu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré tlačovej agentúre DPA poskytol hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert.

Najvyšší americký predstaviteľ ubezpečil šéfku spolkovej vlády, že Spojené štáty nesledujú jej komunikáciu. "Spojené štáty nemonitorujú a nebudú monitorovať komunikáciu kancelárky," citovala hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho tlačová agentúra AP.

Podľa správ z Berlína spolková vláda získala informácie, v zmysle ktorých bol možno mobilný telefón spolkovej kancelárky monitorovaný americkými službami. "Neodkladne sme americkým partnerom adresovali otázku a požiadali o okamžité a komplexné objasnenie," uvádza sa v stanovisku nemeckej vlády. Spolková kancelárka, ktorá zdôraznila, že medzi blízkymi priateľmi a partnermi nemôže dochádzať k podobnému monitoringu komunikácie šéfa vlády, pretože by to bolo vážne narušenie dôvery, sa vyslovila za neodkladné zrušenie podobných praktík. Súčasne vyjadrila očakávanie, že americké úrady objasnia možný rozsah takýchto odpočúvacích praktík voči Nemecku a tým zodpovedajú aj otázky, ktoré nemecká spolková vláda položila už pred mesiacmi.

V Berlíne sa dnes uskutočnilo rokovanie šéfa Úradu spolkovej kancelárky Ronalda Pofallu s predsedom Parlamentného kontrolného grémia Thomasom Oppermannom a jeho námestníkom Michaelom Grossem-Brömerom, ktorého predmetom boli spomínané podozrenia. Navyše prebehli v nemeckej metropole aj rokovania na vysokej úrovni s predstaviteľmi Bieleho domu a amerického rezortu zahraničných vecí s cieľom objasniť vecné aspekty problematiky. Tieto rozhovory musia pokračovať, uzatvára text, ktorý zverejnila agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies