Merkelová: Švajčiarsko a Británia potrebujú samostatné dohody s EÚ

NETKY.SK • 3 November 2016, 06:54 • 2 min
Merkelová: Švajčiarsko a Británia potrebujú samostatné dohody s EÚ

BERLÍN - Rozhovory medzi Európskou úniou a Švajčiarskom o voľnom pohybe osôb by sa nemali nijako spájať s vyjednávaniami s Veľkou Britániou ohľadom jej odchodu z únie.

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to dnes v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová po rokovaní so švajčiarskym prezidentom Johannom Niklausom Schneiderom-Ammannom.

 

Nemecko podporuje snahy Švajčiarska o dosiahnutie prijateľného riešenia týkajúceho sa obmedzenia imigrácie z EÚ, čo je pálčivým problémom aj v Británii. Únia chce nahradiť zhruba 120 špeciálnych bilaterálnych dohôd novou "rámcovou zmluvou", ktorá Švajčiarsku umožní automaticky prijať mnohé aktuálne zákony EÚ. Hostiteľka vyjadrila v tejto súvislosti optimizmus, hosť z Bernu sa podľa agentúry DPA vyjadril, že verí v riešenie do konca tohto roka.

 

"Tieto rozhovory so Švajčiarskom by sme mali viesť tak, akoby otázka brexitu neexistovala. Môžem len povedať, že pozícia Nemecka sa s rozhodnutím Británie nezmenila. Ide o dve úplne odlišné záležitosti," povedala Merkelová a dodala, že Švajčiarsko má právo, aby sa k nemu a jeho politickým želaniam pristupovalo ako k suverénnej krajine.

 

Švajčiarsko musí na budúci rok implementovať výsledky referenda z roku 2014, v ktorom voliči požadovali obmedzenie masovej migrácie, a to aj zavedením kvót pre pracovné sily z krajín Európskej únie. Tieto obmedzenia by však porušili bilaterálne dohody, ktoré poskytujú Bernu rozšírený prístup na jednotný trh EÚ výmenou za slobodný pohyb občanov únie v krajine Helvétov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona