Merkelová „smúti“ za obeťami vlaňajšieho útoku v Berlíne a konečne sa stretla aj s pozostalými

NETKY.SK • 19 December 2017, 14:41 • 2 min
Merkelová „smúti“ za obeťami vlaňajšieho útoku v Berlíne a konečne sa stretla aj s pozostalými

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa po prvý raz stretla s preživšími a pozostalými po 12 obetiach vlaňajšieho teroristického útoku na vianočných trhoch v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Merkelová sa tiež zúčastnila na odhalení pamätníka obetiam na mieste útoku.

 

Stretnutie s pozostalými sa uskutočnilo na pozadí pretrvávajúceho rozhorčenia nad postupom nemeckých úradov v súvislosti s teroristickým činom. Podľa kritikov nedokázali  úrady zamedziť útoku z 19. decembra 2016 a potom robili chyby aj pri riešení jeho následkov, informuje agentúra AP.

 

Toto stretnutie za zatvorenými dverami bolo avizované už začiatkom decembra, krátko po tom, ako ľudia zranení pri útoku a pozostalí poslali Merkelovej list. Skritizovali ju v ňom za to, že sa s nimi neskontaktovala skôr.

 

Inkriminovaný list následne zverejnil týždenník Der Spiegel. Cituje sa v ňom množstvo oficiálnych vyšetrovaní a mediálnych správ, ktoré odhalili, ako vládne úrady zlyhali pri sledovaní páchateľa útoku - tuniského imigranta.

 

Nemecká polícia ho pritom podozrievala z toho, že udržiaval kontakty s islamskými extrémistami. Niekoľko mesiacov pred útokom sa oňho zaujímali aj nemecké tajné služby, niekoľko ráz však premeškali príležitosť dolapiť ho.

 

Berlín bol dokonca varovaný zahraničnou rozviedkou i domácimi policajnými informátormi, že 24-ročný Anis Amri, ktorý sa uchádzal o nemecký azyl, plánuje teroristický útok v krajine a používa množstvo falošných totožností.

 

Moslimský terorista v mene džihádistickej organizácie Islamský štát vrazil odcudzeným kamiónom do ľudí na námestí Breitscheidplatz, pričom zavraždil 11 osôb a zranil ďalších 56 ľudí. Ešte predtým usmrtil i šoféra kamiónu. Potom bol však Amri schopný precestovať Nemecko a dostať sa až do Talianska. Štyri dni po útoku ho v prestrelke po celkom náhodnej kontrole neďaleko Milána zabila talianska polícia.

 

Temnou pripomienkou teroristickej hrozby sú na tohtoročných vianočných trhoch po celej Európe bezpečnostné betónové zátarasy.

 

Pri príležitosti prvého výročia útoku za účasti pozostalých odhalili pamätník jeho obetiam. Pamätník na Breitscheidovom námestí v centre západného Berlína má podobu 17-metrovej pozlátenej bronzovej trhliny v zemi. Je vyjadrením rany, ktorú v životoch pozostalých zanechala strata blízkych. Dopĺňajú ho mená obetí, ktoré sú v abecednom poradí vyryté do schodov blízkeho Pamätného kostola cisára Wilhelma.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies