Merkelová: Slovensko bude dobrou predsedníckou krajinou

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 16:50 • 2 min
Merkelová: Slovensko bude dobrou predsedníckou krajinou

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová verí, že Slovensko bude dobrou predsedajúcou krajinou v Rade Európskej únie. Nepochybuje, že súvisiacu agendu SR zvládne. Po dnešnom stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom tiež povedala, že Nemecko sa bude snažiť slovenské predsedníctvo podporovať.

slovakia

left justify in out

"Viem, aké to je veľmi ťažké držať členské krajiny naozaj spolu. Myslím, že vás treba podporiť," podotkla. Fico by chcel nadviazať na úspechy Holandska, ktoré Rade EÚ predsedá v súčasnosti.

 

Merkelová hovorila s Ficom okrem predsedníctva najmä o otázke migrácie. "Samozrejme, sú aj body, kde máme možno odlišné názory," konštatovala. Verí však, že v Slovensku má Nemecko dobrého partnera. Zhodu vidí na viacerých opatreniach, ako sú presadenie dohody s Tureckom, ochrana vonkajších hraníc Európskej únie či boj proti prílevu migrantov. Rozdiel vníma najmä v postoji k prijímaniu utečencov. "Ale čo sa týka celkovej problematiky, potlačenie príčin, tak v tomto sme jednotní," zdôraznila Merkelová.

 

Fico po dnešnom stretnutí zopakoval, že Slovensko bude ako predsedajúca krajina klásť dôraz predovšetkým na agendu, kde je možná dohoda. "Tej agendy je 95 percent," myslí si Fico. Aj pri problematike migrácie vidí viacero bodov, v ktorých je zhoda, príkladom má byť spoločná pobrežná a pohraničná stráž. V prípade rozdielnych názorov chce vytvoriť dostatočný priestor na diskusiu. "Chceme v tomto duchu ako predsedajúca krajina vystupovať ako čestný a dobrý sprostredkovateľ často aj rozdielnych názorov," uviedol.

 

Slovenskému predsedníctvu budú podľa Fica dominovať štyri témy – ekonomicky silná Európa, výhody jednotného trhu, udržateľná migračná a azylová politika a angažovanie sa Európy ako globálneho hráča. Európsku agendu chce tiež zrozumiteľnejšie priblížiť ľudom. "Sme však racionálni a pragmatickí. Uvedomujeme si, že naše predstavy o predsedníctve môžu významne zmeniť externé faktory," poznamenal Fico. Tými sú britské referendum o členstve v Európskej únii a migračná politika.

 

Merkelová aj Fico majú rovnaké prianie, aby Briti v referende nerozhodli o vystúpení z EÚ. "Potom by sme rokovali dvadsiatisiedmi s krajinou, ktorá by vlastne bola treťou, a neviem si predstaviť, že by to mohlo mať nejaké prednosti," poznamenala Merkelová. Pripomenula však, že rozhodnutie je v rukách britských občanov.

 

Fico poukázal na to, že bez ohľadu na výsledok je zrejmé, že Európa sa zmení: "Buď budeme riešiť implementáciu dohody medzi Veľkou Britániou a EÚ, alebo budeme riešiť vystúpenie členského štátu z EÚ, teda výzvu, pred ktorou sme nikdy nestáli". Je preto podľa jeho slov potrebné začať diskutovať o podobe Európy, EÚ a európskej politike v ďalšom období. "Slovensko ako predsedajúca krajina by sa veľmi rado tejto diskusie zúčastnilo a ponúklo aj svoje vlastné vízie," doplnil.

 

Lídri oboch krajín riešili aj ekonomické otázky, venovali sa najmä energetike. Hovorili napríklad o projekte plynovodu Nord Stream 2. Fico pripomenul, že Nemecko je najvýznamnejší obchodný partner Slovenska, pôsobí u nás vyše 400 nemeckých firiem s obratom viac ako 15 miliárd eur. "Mimoriadne nám záleží na tom, aby táto vzájomná ekonomická spolupráca pokračovala ďalej," povedal. Dnešné stretnutie považuje za mimoriadne užitočné. Ocenila ho aj Merkelová. Slovensko označila za spriatelenú krajinu, ktorej sa v minulých rokoch podaril urobiť veľký pokrok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies