Merkelová: Situácia na nemecko-rakúskych hraniciach je usporiadanejšia

NETKY.SK • 19 November 2015, 14:24 • 2 min
Merkelová: Situácia na nemecko-rakúskych hraniciach je usporiadanejšia

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vidí "významný pokrok" pri zvládaní prílevu utečencov na nemecko-rakúskych hraniciach.

slovakia

left justify in out

Všetko je teraz oveľa usporiadanejšie a riadenejšie ako na začiatku utečeneckej krízy, povedala dnes Merkelová počas stretnutia s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom v Berlíne.

 

Merkelová zdôraznila, že utečenecká otázka nemôže byť vyriešená na hraniciach medzi Nemeckom a Rakúskom. Spolu s Faymannom vyzvala na urýchlenú realizáciu opatrení na zabezpečenie vonkajších hraníc EÚ. Urýchlene by sa podľa nej mali zriadiť tzv. hotspoty plánované v Taliansku a Grécku, ktoré by však boli nielen registračnými, ale aj distribučnými centrami. Utečenci, ktorí nemajú nárok na azyl, by mali byť odtiaľ poslaní späť do svojich domovských krajín.

Faymann považuje rozhodnutia EÚ v tejto oblasti za správne, záleží však na tempe a spôsobe ich implementácie, ktorý podľa neho musí byť "dôrazný". Rakúsky kancelár zopakoval, že treba podporovať Grécko a je nevyhnutná spolupráca s Tureckom. Treba tiež dbať na to, aby boli v utečeneckých táboroch zabezpečené podmienky pre dôstojný život.

 

V súvislosti s útokmi v Paríži sa Merkelová a Faymann vyslovili za "zomknutie" medzinárodného spoločenstva v boji proti terorizmu. Nemecká kancelárka označila krviprelievanie vo francúzskej metropole za "útok a náš spôsob života". Faymann vyhlásil, že útoky ukázali, ako zraniteľná je spoločnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona