Merkelová si so záujmom preštuduje Trumpov prejav

NETKY.SK • 20 Január 2017, 16:54 • 2 min
Merkelová si so záujmom preštuduje Trumpov prejav

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej vláda si nástupný prejav nového amerického prezidenta Donalda Trumpa "preštudujú s veľkým záujmom". Uviedol to dnes v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

slovakia

left justify in out

Samotná Merkelová nebude sledovať dnešnú inauguračnú ceremóniu vo Washingtone, keďže práve v tom čase sa zúčastní na otvorení nového múzea Barberini v Postupime.

 

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer uviedol, že rezort diplomacie v Berlíne by chcel s novou vládou USA čo najskôr prediskutovať naliehavé témy. V otázke toho, či si Trumpova vláda s porozumením vypočuje názory nemeckej strany, už podľa neho prišli z Washingtonu aj pozitívne signály.

 

Seibert sa bližšie nevyjadril k telefonátu Merkelovej a odchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu zo štvrtkového večera: rozhovor, na ktorom sa zúčastnili aj Merkelovej manžel Joachim Sauer a Obamova manželka Michelle, mal osobný charakter. Išlo o prejav úzkej osemročnej spolupráce a veľkej úcty Merkelovej a Sauera k Obamovi.

 

Biely dom oznámil, že Obama sa obom poďakoval za priateľstvo a úsilie prehĺbiť partnerstvo medzi Nemeckom a Spojenými štátmi. Obama zdôraznil, že to bol úplne posledný telefonát s iným zahraničným politikom, ktorý absolvoval z pozície prezidenta. Po ôsmich rokoch priateľstva a partnerstva to označil za vhodné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies