Merkelová si pozvala gréckeho premiéra do Berlína

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 08:07 • 2 min
Merkelová si pozvala gréckeho premiéra do Berlína

BERLIN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok pozvala gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa na budúcotýždňovú návštevu Berlína, kde s ním chce hovoriť o ďalšom postupe vo veci podmienok pokračovania medzinárodnej finančnej pomoci Aténam.

slovakia

left justify in out

Podľa predstaviteľov nemeckej vlády Merkelová telefonovala Tsíprasovi v záujme jeho príchodu na rozhovory naplánované na 23. marca. Predseda gréckej vlády totiž opakovane odmieta pokračovanie v úsporných opatreniach, ktorý boli jednou z hlavných podmienok pomoci. Záležitosť, ktorá dlhodobo spôsobuje napätie medzi oboma krajinami, by podľa jeho v pondelok zverejnených slov mohla byť vyriešená ešte pred tohtotýždnovým summitom v Bruseli alebo priamo na ňom.


Nemecko je pre Grécko stelesnením úsporných opatrení a zníženia životnej úrovne v dôsledku tvrdých reforiem ako podmienke medzinárodnej finančnej pomoci. Výsledkom nespokojnosti a hnevu gréckej verejnosti bolo januárové víťazstvo ľavicových radikálov, ktorí odmietajú ďalšie šetrenie, čo však Nemecko nepripúšťa. Tsípras v tejto veci ešte vo februári dokonca vyhlásil, že bude žiadať od Berlína odškodnenie za nacistickú okupáciu Grécka počas druhej svetovej vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona