Merkelová sa už nemusí báť odpočúvania, sľúbil Obama

NETKY.SK • 19 Január 2014, 09:15 • 2 min
Merkelová sa už nemusí báť odpočúvania, sľúbil Obama

WASHINGTON - Americký prezident v piatok oznámil zastavenie špionážneho programu zameraného na sledovanie zahraničných predstaviteľov a vlád, ktorých Washington považuje za svojich spojencov.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama v sobotu verejne prisľúbil nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, že sa už nemusí obávať tajného monitorovania svojich telefonických rozhovorov. 

"Pokiaľ budem prezidentom Spojených štátov, kancelárka Nemecka pre toto nemusí znepokojovať,"uviedol Obama v nezvyčajnom rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF. 

Zdôraznil pritom, že si neželá, aby odpočúvanie ohrozilo vzťah dôvery, ktorý ho spája so súčasnou predsedníčkou nemeckej vlády. 

Šéf Bieleho domu však v rozhovore pripustil, že americké tajné služby budú aj naďalej zhromažďovať informácie, a to nielen vlastnom záujme, ale aj v záujme bezpečnosti svojich spojencov vrátane Nemecka. 

"Je celý rad európskych krajín, ktoré sú veľmi rady, že USA majú tieto spravodajské kapacity... V určitých ohľadoch zaisťujeme množstvo bezpečnostných potrieb a ochranu krajín po celom svete," uviedol Obama v rozhovore pre ZDF. 

Americký prezident v piatok oznámil zastavenie špionážneho programu zameraného na sledovanie zahraničných predstaviteľov a vlád, ktorých Washington považuje za svojich spojencov. K reformám pristúpil po tom, čo odhalenie sledovacích aktivít americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) jej bývalým spolupracovníkom Edwardom Snowdenom vyvolalo pobúrenie svetovej i americkej verejnosti. Preukázateľne odpočúvaní boli aj lídri spriatelených vlád vrátane kancelárky Merkelovej. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona