Merkelová sa stala čestnou doktorkou Univerzity Komenského

NETKY.SK • 20 Október 2014, 18:40 • 2 min
Merkelová sa stala čestnou doktorkou Univerzity Komenského

BRATISLAVA - Kancelárke Spolkovej republiky Nemecko Angele Merkelovej dnes na pôde Univerzity Komenského (UK) v Bratislave udelili čestný titul Doctor honoris causa.

slovakia

left justify in out

 Nemecká kancelárka, ktorá si prevzala titul na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady UK, rozšírenom o vedecké rady fakúlt UK, sa stala treťou ženou v histórii udeľovania čestných doktorátov najstaršej a najväčšej slovenskej univerzity.

 

„Je to významná osobnosť, ktorá nielen vedecky pracovala a bola vo svete známa už svojimi vedeckými prácami, ale najmä to, že v investícii do vzdelávania, v investícii do vedy vidí udržateľnosť kvality Európskej únie,“ vysvetlil rektor UK Karol Mičieta, prečo sa rozhodli čestný titul nemeckej kancelárke udeliť. 

 

Angela Merkelová vo svojom príhovore uviedla, že prijatie čestného titulu vníma ako akýsi symbol prepojenia našich krajín. „Teší ma, že môžem tento titul prijať v symbolickom roku 2014, keď si v novembri pripomíname pád berlínskeho múru,“ uviedla nemecká kancelárka. Podľa nej je potrebné investovať do vzdelávania aj do vedy. „Univerzity sú motorom inovácií, rozvoja hospodárstva, sú investíciami do vzdelania, investíciami do mladých ľudí, investíciami do budúcnosti našich krajín. Pritom sprostredkovanie vedomostí je iba jednou stránkou. Na tú druhú, ktorá je minimálne rovnako dôležitá, poukázal už patrón vašej univerzity – Ján Amos Komenský, keď povedal: Školy sú priestorom, kde sa vytvára humanita a kde sa ľudia stávajú skutočne ľuďmi," uviedla nemecká kancelárka po prevzatí čestného titulu. Merkelová sa v príhovore dotkla aj diania na Ukrajine. Ak má byť podľa nej Európska únia ako spoločenstvo hodnôt bratá vážne, musí sa aj k udalostiam na Ukrajine takto stavať. Preto boli podľa nej aj schválené sankcie voči Rusku, čo nebolo ľahké rozhodnutie. „Viem, že to má dopad na slovenské, ale aj nemecké hospodárstvo,“ povedala nemecká kancelárka. Podľa nej však sankcie nie sú samoúčelné, ale sú postavené tak, aby bolo možné viesť dialóg s Ruskom. 

 

Angela Merkelová dnes prišla na oficiálnu návštevu Slovenska, počas ktorej sa stretla s prezidentom SR Andrejom Kiskom aj s predsedom vlády SR Robertom Ficom. Merkelová našu krajinu navštívila vo funkcii nemeckej kancelárky po tretí raz. Univerzita Komenského jej pri tejto príležitosti udelila aj čestný titul Doctor honoris causa. Ten univerzita udeľuje domácim a zahraničným osobnostiam, ktoré významnou mierou prispeli k rozvoju vzdelania, vedy, kultúry, demokracie, všeľudských hodnôt a osobne sa pričinili o pokrok ľudskej civilizácie šírením vzdelanosti a humanizmu. Angela Merkelová je v poradí 116. držiteľka čestného titulu UK a zaradila sa do zoznamu významných osobností – čestných doktorov UK, medzi ktorých patria napr. bývalý generálny tajomník OSN Kofi Atta Annan, 14. dalajláma a nositeľ Nobelovej ceny za mier Tenzin Gyatso či držiteľ Nobelovej ceny za chémiu Gerhard Ertl. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies