Merkelová sa o manipuláciách Volkswagenu s emisnými testami dozvedela z médií

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 08:36 • 2 min
Merkelová sa o manipuláciách Volkswagenu s emisnými testami dozvedela z médií

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa o podvodoch automobilky Volkswagen pri emisných testoch dozvedela až z médií po tom, ako o škandále informovali úrady v Spojených štátoch. Povedala to dnes v Berlíne pred parlamentnou vyšetrovacou komisiou, ktorá skúma, či o manipuláciách nevedeli aj nemeckí politici.

slovakia

left justify in out

Merkelová komisii povedala, že o manipuláciách VW s emisnými testami prostredníctvom problematického softvéru sa dozvedela z médií v septembri 2015, keď prípad zverejnila americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA). Tá oznámila, že automobilka do veľkého počtu áut s naftovým motorom v USA nainštalovala softvér, ktorý počas testovacej fázy umožňuje maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka.

 

Volkswagen neskôr priznal, že po svete jazdí celkovo 11 miliónov vozidiel s problematickým softvérom, väčšina v Európe. Vo viacerých krajinách boli na firmu podané žaloby, čo sa odrazilo na výsledkoch za rok 2015, keď sa automobilka prepadla do straty v hodnote takmer 1,6 miliardy eur. Za minulý rok sa jej ale opäť podarilo vrátiť do zisku, ktorý dosiahol 5,1 miliardy eur, keď výsledky firmy potiahol najmä zvýšený predaj značiek Audi a Porsche.

 

Parlamentná vyšetrovacia komisia vznikla v júli minulého roka s cieľom zistiť, či nemecká vláda o manipuláciách s emisnými testami nevedela už dávnejšie. Komisia doteraz vypočula ako svedkov viacerých členov vlády, ako aj manažérov z Volkswagenu, medzi nimi bývalého šéfa VW Martina Winterkorna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies