Merkelová sa ešte pred summitom v Bratislave stretne v Paríži s Hollandom

NETKY.SK • 14 September 2016, 21:18 • 2 min
Merkelová sa ešte pred summitom v Bratislave stretne v Paríži s Hollandom

BERLÍNA - Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude svoje postoje deň pred piatkovým neformálnym summitom 27 členských štátov Európskej únie v Bratislave koordinovať v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Francúzsko a Nemecko už pred dvoma dňami zverejnili spoločnú koncepciu posilnenia vojenskej úlohy Európskej únie v reakcii na teroristické útoky v uplynulých mesiacoch.

 

Ich návrh predpokladá okrem iného zriadenie hlavného štábu pre misie EÚ alebo pravidelné vrcholné schôdzky EÚ o bezpečnostnej a obrannej politike.

 

"Je najvyšší čas posilniť našu solidaritu a obranné schopnosti Európy, aby sme mohli efektívnejšie chrániť naše hranice a občanov EÚ," píše sa v dokumente oboch krajín.

 

Paríž a Berlín sa v ňom vyslovujú za prijatie prvých rozhodnutí v danej sfére už na decembrovom summite Únie.

Medzi navrhovanými krokmi sú podľa DPA zriadenie stáleho hlavného štábu pre civilné a vojenské misie EÚ, skvalitnenie lekárskej starostlivosti pri misiách prostredníctvom európskeho veliteľstva zdravotníkov či zlepšenie prepojenia dopravných kapacít členských štátov. Ďalej sa navrhuje zefektívnenie výmeny satelitných záberov s cieľom zlepšenia ochrany vonkajších hraníc EÚ, ako aj posilnenie spolupráce EÚ a Severoatlantickej aliancie so zámerom úspešne čeliť internetovým a ďalším hrozbám.

 

Jednou z hlavných tém summitu v slovenskej metropole bude smerovanie EÚ po rozhodnutí Britov opustiť toto medzinárodné spoločenstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies