Merkelová sa ani po afére v Bundeswehri nechce vracať k povinnej vojenskej službe

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 15:23 • 2 min
Merkelová sa ani po afére v Bundeswehri nechce vracať k povinnej vojenskej službe

BERLÍN - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa v reakcii na ultrapravicové tendencie v radoch Bundeswehru vyslovila proti opätovnému zavedeniu povinnej vojenskej služby.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov pri rozhovore s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensom Stoltenbergom potrebujú nemecké ozbrojené sily vypočítateľnosť v ich vývoji. Zrušenie povinnej vojenskej služby z roku 2011 Merkelová označila za zásadné rozhodnutie a dodala, že potrebné reformy v Bundeswehri by mali teraz nadviazať na toto rozhodnutie.

Šéfka spolkovej vlády ubezpečila o podpore záverov, ktoré ako dôsledok aféry okolo nadporučíka Franca A. podozrivého z terorizmu navrhla ministerka obrany Ursula von der Leyenová, a to vrátane preskúmania disciplinárneho poriadku v ozbrojených silách a nového programu Vnútorné vedenie dnes. Merkelová nezabudla pripomenúť veľmi veľký prínos služby prevažnej väčšiny príslušníkov armády.

Merkelovej stranícky kolega, poslanec CDU Patrick Sensburg sa v súvislosti s aférou vyslovil za návrat k povinnej vojenskej službe. Podľa jeho názoru jej zrušenie spôsobilo, že Bundeswehr už nemôže poskytnúť akýsi prierez spoločnosťou.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies