Merkelová s Putinom diskutovali o situácii na juhovýchode Ukrajiny

NETKY.SK • 22 December 2017, 06:36 • 2 min
Merkelová s Putinom diskutovali o situácii na juhovýchode Ukrajiny

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, aby vysvetlil rozhodnutie Ruska stiahnuť svojich zástupcov z koordinačného centra, ktoré sa na juhovýchode Ukrajiny usiluje o presadzovanie prímeria medzi znepriatelenými stranami. Informoval o tom vo štvrtok Kremeľ, ktorého vyhlásenie citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Putin uviedol, že tento krok Ruska, ktorý oznámili začiatkom tohto týždňa, vyvolali "obmedzenia a provokácie" zo strany ukrajinských orgánov, ktoré sťažili ruským dôstojníkom plnenie povinností v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu (JCCC). Ukrajina rozhodnutie Moskvy kritizovala s tým, že by to mohlo opätovne vyhrotiť boje v Donbase.

 

Podľa vyhlásenia Kremľa sa Putin a Markelová dohodli, že zvážia kroky, ktoré by mohli zabezpečiť návrat ruských pozorovateľov. Taktiež hovorili o podpore plánovanej výmeny väzňov a prímeria v období vianočných a novoročných sviatkov.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí na svojej internetovej stránke v pondelok informovalo, že Rusko sťahuje svojich zástupcov v JCCC, pretože ukrajinská strana "úmyselne vytvorila napätú morálnu a psychologickú situáciu" pre zástupov Ruska v JCCC. Tí preto už v utorok Ukrajinu opustili.

 

Ukrajina následne stiahla svojich pozorovateľov z okupovaných území Donbasu, pretože sa obávala o ich bezpečnosť.

 

Cieľom JCCC je pomáhať pri realizácii minských dohôd. Bolo založené v septembri 2014 na žiadosť ukrajinskej strany, a to na základe dohôd medzi prezidentmi Ruska a Ukrajiny.

Boje medzi ukrajinskými jednotkami a separatistami na juhovýchode Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadali viac ako 10.000 obetí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona