Merkelová rokovala o Ukrajine, Grécku, dohode CETA a summite G7

NETKY.SK • 10 Február 2015, 06:37 • 2 min
Merkelová rokovala o Ukrajine, Grécku, dohode CETA a summite G7

OTTAWA - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zopakovala, že je proti dodávkam zbraní na Ukrajinu a vyjadrila nádej, že tamojší konflikt sa dá urovnať diplomatickou cestou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že vojensky sa aj tak nedá vyriešiť," povedala Merkelová v pondelok po stretnutí s kanadským premiérom Stephenom Harperom v Ottawe. Dodala, že práve preto sa ešte raz zintenzívnilo diplomatické úsilie.
      

Obaja lídri kritizovali Rusko za anexiu Krymu a politiku voči Ukrajine. "Situácia na Ukrajine je nebezpečná kvôli pokračujúcej ruskej agresii. Nelegálnu okupáciu ukrajinského územia nebudeme akceptovať," vyhlásil Harper, ktorý tiež dúfa, že sa podarí nájsť diplomatické riešenie situácie. "Bohužiaľ, pán Putin sa rozhodol použiť vojenské prostriedky," povedal podľa agentúry DPA na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.
      

Merkelová tiež zdôraznila, že územná celistvosť Ukrajiny nesmie byť narušená: "Ak sa tak stane, musíme konať spoločne, v tomto sú si Kanada a Nemecko veľmi blízke". Kanada doteraz poskytla ukrajinskej armáde nesmrtiacu pomoc za približne 66 miliónov dolárov, okrem iného v podobe zimných pneumatík a prístrojov pre nočné videnie, pripomenula televízia CBC.
      

V súvislosti s diskusiou o budúcnosti Grécka v eurozóne Merkelová vyzvala novú vládu v Aténach na pokračovanie v reformnom kurze. Opätovne zdôraznila, že Grécko by malo zostať v eurozóne a tak je aj orientovaná politika Nemecka. Pripomenula, že spolupráca v rámci Európskej únie spočíva na dvoch pilieroch: prvým je "vzájomná solidarita členských štátov EÚ, druhým vlastné úsilie krajín, ktoré majú program".
      

Harper a Merkelová obhajovali navrhovanú Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu (CETA) medzi Kanadou a EÚ, ktorá upravuje podmienky voľného obchodu a dodržiavania autorských práv. Kancelárka ju považuje za "dobrú príležitosť pre našu ekonomiku". Podľa Harpera je dohoda začiatkom "novej éry ešte väčšej spolupráce v prospech oboch krajín".
      

Kritici CETA sa obávajú obmedzenia slobôd pre občanov a slabej ochrany spotrebiteľov. Nepáči sa im ani to, že dohoda bola dlho utajovaná. Obaja politici hovorili aj o vojenskom ťažení proti tzv. Islamskému štátu a hospodárskych otázkach s ohľadom na summit skupiny G7, ktorý sa uskutoční začiatkom júna v Nemecku.
      

Merkelová pricestovala do Kanady z USA, kde sa stretla s americkým prezidentom Barackom Obamom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies