Merkelová prisľúbila Vučičovi podporu pri vstupe Srbska do EÚ

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 18:07 • 2 min
Merkelová prisľúbila Vučičovi podporu pri vstupe Srbska do EÚ

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzdvihla "výrazný posun" Srbska v normalizácii vzájomných vzťahov s Kosovom, vyzvala však Belehrad, aby urýchlil reformy a boj proti korupcii.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí so srbským premiérom Aleksandarom Vučičom v Berlíne prisľúbila Merkelová podporu srbským snahám o vstup do EÚ, píše agentúra DPA.
     

Prístupové rozhovory EÚ so Srbskom odštartovali v januári tohto roku po tom, ako Belehrad pristúpil k prelomovej normalizačnej dohode so svojou bývalou provinciou. Berlín má konkrétne očakávania ohľadom srbskej legislatívy, ekonomickej spolupráce s úniou a vzťahov s Kosovom, uviedla Merkelová.
     

"Spravíme všetko pre to, aby sme sa stali spoľahlivým členom," uviedol Vučič a prisľúbil, že kľúčové ekonomické zákony budú hotové zhruba v priebehu mesiaca. "Samozrejme chceme, aby do Srbska prišlo viac nemeckých podnikov", zdôraznil šéf srbskej vlády. 
     

Súčasne poprel obvinenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), podľa ktorej srbské úrady potláčajú kritické médiá, a zdôraznil, že Belehrad sa usiluje o "plnú slobodu tlače".
     

Ešte pred odchodom do Berlína Vučič prisľúbil, že jeho krajina splní všetky kritériá na vstup do EÚ pred rokom 2020. Vučič zavítal do nemeckej metropoly necelé tri mesiace po predčasných voľbách, po ktorých jeho víťazná Srbská pokroková strana (SNS) zostavila koalíciu schopnú presadiť významné reformy a ústavné zmeny.
     

Hoci sú bilaterálne vzťahy medzi Nemeckom a Srbskom od rozpadu bývalej Juhoslávie v 90. rokoch napäté, Berlín je jedným z najväčších ekonomických partnerov a donorov Belehradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies